Copii cu autism
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Copii cu autism

FORUM INFORMATIONAL PENTRU RECUPERAREA COPIILOR CU AUTISM
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Spiridusi voluntari

In jos 
AutorMesaj
AndreeaAita




Mesaje : 12
Data de inscriere : 30/04/2012

Spiridusi voluntari Empty
MesajSubiect: Spiridusi voluntari   Spiridusi voluntari I_icon_minitimeVin 12 Oct 2012 - 4:31

Spiridusii voluntari



Atelierul “Spiridusii lui Mos Craciun pentru copiii cu autism”
Editia a II-a
Dragi spiridusi vechi si noi, va invitam si anul acesta sa participati la atelierul creativ „Spiridusii lui Mos Craciun pentru copiii cu autism”.

Ce?

Spiridusi voluntari, creativi si cu inima deschisa spre copiii cu autism se reunesc o data pe saptamana pentru a crea felicitari de Craciun. Este un atelier unde imaginatia zburda libera!

De ce?

Scopul este unul foarte important, care va avea efecte pozitive de durata pentru viitorul copiilor cu autism, si anume: amenajarea a inca doua cabinete de terapie in cadrul centrului AITA.

Pentru a indeplini acest obiectiv important – de a amenaja doua cabinete de terapie in plus unde copiii cu autism sa aiba parte de programe de recuperare de calitate – este necesar sa se stranga suma de 6000 euro. Nu este o suma mica, insa avem incredere ca multi oameni cu inima deschisa vor face donatii in schimbul unei felicitari realizate manual de spiridusi, si speram ca aceste contributii sa ajunga sa formeze suma de care AITA are nevoie pentru amenajarea noilor cabinete.

Cand?

In fiecare joi din perioada 11 octombrie – 13 decembrie 2012, vor fi 10 ateliere in total. Fiecare atelier dureaza 4 ore, intre 16:00-20:00, insa spiridusii pot sa stea atat cat le permite timpul.

Unde?

La sediul AITA, pe Strada Drumea Radulescu, nr. 9, sect. 4, in zona Tineretului.

Cum?

Toate materialele vor fi puse la dispozitie de asociatie: foi colorate, cartoane, hartie creponata, tempera, pensule, creioane, markere, sclipici. Spiridusii vin doar cu tolba plina de creativitate si veselie.

Cum ma inscriu?

Nerabdator deja sa te alaturi celorlalti spiridusi? Ai varsta peste 18 ani? Poti sa te inscrii trimitand un e-mail la adresa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] Mailul va contine numele si prenumele si optional poze cu creatii ale tale care sa dovedeasca inclinatia artistica.

Va asteptam cu mic cu mare!

Echipa AITA

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Sus In jos
AndreeaAita




Mesaje : 12
Data de inscriere : 30/04/2012

Spiridusi voluntari Empty
MesajSubiect: Cumpara felicitari create de voluntarii Asociatiei AITA   Spiridusi voluntari I_icon_minitimeMar 23 Oct 2012 - 4:54

Am realizat un interviu cu psihologul Andreea Matauan, coordonatorul voluntarilor si proiectelor [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], pentru a afla mai multe despre atelierul "Spiridusii lui Mos Craciun pentru copiii cu autism", aflat la a doua editie, si pentru a va transmite cum puteti achizitiona felicitari create de voluntarii AITA pentru copiii cu autism si cum puteti deveni voluntari magici.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]1. Atelierul “Spiridusii lui Mos Craciun pentru copiii cu autism” se afla deja la a doua editie. Ce este diferit fata de anul trecut?

In primul rand, scopul atelierului de anul acesta este unul ce poate avea efecte pozitive pe termen lung in viata copiilor cu autism: amenajarea a inca doua cabinete de terapie in Centrul AITA. Apoi, anul acesta atelierul va avea 10 intalniri, fata de 4 cum au fost anul trecut. Voluntarii din 2011 au fost incantati de initiativa si au afirmat ca ar fi vrut sa fie mai multe ateliere. In rest, vor fi prezente aceleasi: voie-buna, atmosfera de sarbatoare, generozitate si felicitari care de care mai frumoase realizate de spiridusii voluntari.

2. Scopul atelierului este de a strange fonduri pentru amenajarea a doua cabinete de terapie in cadrul centrului AITA pentru copiii cu autism. Ce fel de activitati planuiti sa desfasurati in noile cabinete?

Intr-adevar, atelierul de anul acesta are un scop foarte important, pe care speram sa il realizam cu ajutorul voluntarilor si cu ajutorul prietenilor asociatiei. In cele doua noi cabinete se vor desfasura activitatile de terapie care au loc in centrul nostru: ABA (analiza comportamentala aplicata), PECS (Picture Exchange Communication System), logopedie, grupuri de socializare si artterapie. Ne dorim sa putem amenaja doua cabinete deoarece acest lucru ar insemna un numar mai mare de copii cu autism care sa aiba acces la terapie realizata de o echipa de profesionisti la standarde recunoscute international, iar in Romania cazurile de copii cu autism sunt mai numeroase decat serviciile de calitate existente.

3. Cat costa o felicitare realizata de spiridusii AITA? Si cum pot fi achizitionate acestea?

Persoanele care doresc sa ajute facand o [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] in schimbul unei felicitari pot sa contribuie incepand cu 10 lei sau mai mult. Suma de care AITA are nevoie pentru amenajarea cabinetelor este de 6000 de euro. Felicitarile pot fi achizitionate trimitand un e-mail catre AITA la adresa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. De asemenea, persoanele care doresc sa ajute pot sa ia mai multe felicitari pe care sa le distribuie in randul colegilor de serviciu sau al prietenilor.



4. Ce materiale veti folosi in realizarea felicitarilor?

Materialele felurite sunt menite sa raspunda cerintelor creative ale celor mai exigenti dintre spiridusii voluntari, enumar doar cateva dintre ele: hartie colorata, lipici cu sclipici, hartie creponata, hartie cartonata, hartie gumata, perforatoare cu diverse forme, tempera, pensule de toate dimensiunile, fasiute de hartie pentru quilling. Aceste materiale colorate, initial fara forma, prind viata in mainile voluntarilor AITA care le transforma in felicitari cu Mos Craciun, cu cadouri, cu brazi de Craciun, cu bomboane de pus in pom. Fiecare voluntar utilizeaza tehnica pe care o doreste: decupat, pictat, colaj, quilling si cate si mai cate.

5. Atelierul creativ este un proiect important de voluntariat. In ce mod se pot implica voluntarii AITA la acest atelier si cum pot aplica ei?

Atelierul „Spiridusii lui Mos Craciun pentru copiii cu autism“ este un atelier dedicat voluntarilor, ei sunt cei care creeaza toate felicitarile si care ne ajuta sa le distribuim in vederea obtinerii de fonduri. Voluntarii care confectioneaza felicitarile au primit denumirea de „Spiridusi creativi“, iar voluntarii care ne ajuta sa distribuim felicitarile sunt „Spiridusi magici“. Bineinteles ca un voluntar poate indeplini ambele functii. Pe langa aceste doua activitati, voluntarii ne ajuta sa promovam atelierul si contribuie la ridicarea nivelului de constientizare a cauzei autismului in cadrul comunitatii, iar acesta contributie este nepretuita.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] pot aplica trimitand un mail la adresa mentionata anterior. Pentru a fi mai distractiv spiridusii sunt invitati sa-si aduca si un prieten, pentru a fi din prima zi intre prieteni.

6. Ce inseamna voluntariatul in cadrul Asociatiei AITA?

Voluntariatul la AITA inseamna in primul rand a face parte din echipa noastra, apoi, voluntarii se pot implica fie in activitati de asistare la orele de terapie ale copiilor, fie in activitati de PR, strangere de fonduri, participare la anumite evenimente etc. Voluntariatul cu copiii este unul special, persoanele care se implica in aceasta activitate au in general studii de psihologie si anumite calitati precum: rabdare, caldura sufleteasca, spirit ludic si abilitatea de a invata si de a pune in practica regulile de interactiune cu copiii.

7. Planuiti organizarea unei strangeri de fonduri pentru cadourile de Craciun ale copiilor. Care sunt modalitati de implicare in aceasta actiune?

Anul trecut atelierul spiridusilor a avut acest scop, de strangere de fonduri pentru cadourile de Craciun ale copiilor. Anul acesta insa, cei de la Petrom s-au oferit in mod generos sa ne ajute oferind cadouri pentru copilasii de la centrul nostru. AITA a depus de curand un proiect pe Tara lui Andrei, Orasul Petrom, si astfel am intrat in contact cu persoanele de acolo. Insa oricine doreste sa faca un gest frumos poate sa ne contacteze si sa doneze o jucarie, este vorba mai ales despre jucarii educationale, care sa stimuleze dezvoltarea copiilor cu autism, si anume: incastre, lego, puzzle, fructe sau legume de plastic, vase, alimente, mobila, instrumente muzicare, toate de jucarie (plusurile nu sunt jucarii de care sa avem nevoie de exemplu). Aceste jucarii trebuie sa fie complete, curate si sa ofere copiilor prilej de invatare. Copiii cu autism invata la inceput denumirea fiecarui obiect separat, in cadrul programelor de terapie, astfel este nevoie sa aiba tot acest microunivers de obiecte de jucarie care sa reconstituie obiectele si lucrurile cu care copilul s-ar putea intalni in mediul sau. Dupa ce copilul invata sa arate farfuria de jucarie, de exemplu, aceasta informatie este generalizata, extinsa si la alte farfurii, reale de aceasta data. Generalizarea se face si la Centrul AITA, dar este in mare parte si responsabilitatea parintilor acasa.

8. Care sunt provocarile cu care se confrunta un psiholog in relatia cu un copil autist? Si cat de mult ii ajuta pe copii comunicarea pe care o au cu psihologul?

Imi este greu sa ma gandesc la provocari intrucat satisfactiile le depasesc cu mult. Totusi acest lucru nu inseamna ca nu exista provocari: este nevoie sa cauti mereu oportunitati de a lauda si de a recompensa. Chiar daca copilul aparent nu vrea sa coopereze la inceput si plange, sigur este ceva, oricat de mic, ce poate face, si pentru care poate fi laudat, iar noi cautam acest lucru de fiecare data si nu s-a intamplat sa nu il gasim. Incetul cu incetul lacrimile se transforma in zambet si activitatile pe care copilul le poate indeplini se inmultesc si se diversifica. A intra in fiecare zi in cabinet si a gasi noi si noi modalitati de a motiva copilul sa invete si sa interactioneze este cu siguranta o provocare. Nu este o meserie pentru persoanele cu nivel scazut de frustrare sau pentru persoanele lente, este nevoie sa fii mereu prezent, mereu „in priza“, sa fii atent la nevoile copilului, la posibilitatile de dezvoltare de care el da dovada „aici si acum“ si la modul in care pot fi fructificate, de motivele pentru care comportamentele inadecvate apar si de modalitatile prin care acestea pot fi schimbate. Chiar daca terapia se desfasoara 1 la 1 (terapeutul si copilul) este o munca de echipa. La AITA fiecare copil lucreaza cu o echipa de 2 sau 3 terapeuti, coordonata de Daniela Martinescu, astfel provocarile sunt impartasite cu colegii si sunt mai usor de gestionat.

Relatia copilului cu terapeutul este punctul de plecare pentru succesul terapiei. Toate tehnicile terapeutice care si-au dovedit eficienta pot functiona doar in contextul unei relatii calde, de incredere reciproca intre copil si terapeut. Copiii se bucura cand ne vad, fiecare isi recunoaste terapeutul sau terapeutii si ii iau de mana pentru a porni spre cabinete, este o atmosfera tare placuta. Este important de mentionat si relatia terapeutului cu parintele. E nevoie sa tinem cont de nevoile parintilor, sa impartasim cu ei procesul terapeutic si sa ii facem parte din acest proces. Copilul nu locuieste cu terapeutul, ci cu parintele, astfel ca e important sa oferim suport in construirea relatiei lor.

9. Cateva cuvinte despre experienta dumneavoastra in calitate de coordonator si psiholog AITA

A trecut aproape un an de cand indeplinesc aceste functii la AITA, de terapeut si coordonator de proiecte si de voluntari. Am inceput sa lucrez ca terapeut si foarte curand, dupa 6 luni, mi s-a propus sa indeplinesc si aceste functii de coordonare, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Am sansa in fiecare zi sa lucrez cu copiii si sa ma bucur de progresele lor si de pasii pe care ii fac in descoperirea lumii, si, de asemenea, ma implic in scrierea de proiecte, in interviurile cu voluntarii si in coordonarea lor. Activitatile sunt diverse si extrem de stimulante pentru mine atat din punct de vedere cognitiv, cat si emotional. Vorbind acum despre cateva dintre proiectele in care am fost implicata, mentionez: „Parerea ta conteaza!“ – campanie de constientizare a autismului in care au fost implicate numeroase persoane publice; „Am autism! Autismul la gradinita“ – campanie de informare si de constientizare in care 200 de educatori au participat la cursuri gratuite despre integrarea copiilor cu autism in gradinite sustinute de terapeutii AITA; iar de curand am castigat un concurs de granturi organizat de Raiffeisen, ceea ce ne va permite sa oferim anumite servicii in mod gratuit copiilor cu autism si familiilor lor.

In prezent, urmeaza sa trecem la etapa de implementare a proiectului „Servicii pentru familiile care sufera de autism“ si ne dorim ca proiectul depus la Petrom „Siguranta copiilor cu autism“ sa obtina finantarea, astfel incat sa putem oferi si mai mult suport familiilor care au copii cu autism.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Sus In jos
 
Spiridusi voluntari
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Copii cu autism  :: Help !...Autism. :: Articole de presa,Anunturi.-
Mergi direct la: