Copii cu autism
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Copii cu autism

FORUM INFORMATIONAL PENTRU RECUPERAREA COPIILOR CU AUTISM
 
AcasaAcasa  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 SINDROMUL ASPERGER

In jos 
4 participanți
AutorMesaj
gabi.b
Admin
gabi.b


Mesaje : 1246
Data nasterii : 14/10/1969
Data de inscriere : 30/07/2010
Varsta : 54
Localizare : ORADEA

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeMier 4 Aug 2010 - 6:00

Elemente de diagnostic
Elementele esentiale ale tulburarii Asperger le constituie deteriorarea sustinuta si severa in interactiunea sociala si dezvoltarea unor patternuri repetitive, restranse, de comportament, interese si activitati. Perturbarea trebuie sa cauzeze o deteriorare semnificativa clinic in domeniul social, profesional sau in alte domenii importante de functionare.

In raport cu tulburarea autista, nu exista intarzieri semnificative clinic in limbaj. In afara de acestea, in dezvoltarea cognitiva ca manifestate prin exprimarea curiozitatii normale in legatura cu ambianta sau in achizitionarea aptitudinilor de invatare si a comportamentului adaptativ corespunzatoare etatii. In fine, nu sunt satisfacute criteriile pentru tulburare de dezvoltare pervasiva sau pentru schizofrenie. Aceasta conditie este denumita, de asemenea, sindrom Asperger.

Deteriorarea in interactiunea sociala reciproca este globala si sustinuta. Poate exista deteriorare marcata in uzul a multiple comportamente nonverbale de reglare a comunicarii si interactiunii sociale.

De asemenea, poate exista incapacitatea de a stabili relatii cu egalii corespunzatoare nivelului de dezvoltare care pot lua diferite forme la etati diferite. Indivizii mai mici pot avea putin sau nici un interes in a stabili amicitii. Indivizii mai mari pot fi interesati de amicitii, dar sunt lipsiti de intelegerea conventiilor interactiunii sociale.

Poate exista o lipsa a cautarii spontane de a impartasi cu altii satisfactia, interesele sau realizarile. Poate fi prezenta lipsa de reciprocitate emotionala sau sociala. Chiar daca acest deficit social este sever in sindromul Asperger, el este definit in acelasi mod ca in tulburarea autista, lipsa de reciprocitate sociala se manifesta mai tipic printr-o abordare sociala excentrica si unilaterala a altora mai curand decat prin indiferenta emotionala sau sociala.

Ca si in tulburarea autista, sunt prezente patternuri repetitive, restranse, de comportament, interese si activitati. Adesea acestea se manifesta in primul rand in dezvoltarea de preocupari circumscrise la un anumit interes sau subiect despre care individul poate aduna un mare volum de fapte si informatii. Aceste interese si activitati sunt urmarite cu mare intensitate, mergand adesea pana la excluderea altor activitati.

Perturbarea poate cauza o deteriorare semnificativa clinic in adaptarea sociala, care in schimb poate avea un impact important asupra autonomiei sau functionarii ocupationale ori a altor domenii importante de functionare. Deficitele sociale si pattern-urile restranse de interese, activitati si comportamente sunt sursa unei incapacitati considerabile.

Contrar tulburarii autiste, nu exista intarzieri semnificative clinic in limbajul precoce. Limbajul ulterior poate fi insolit in termenii preocuparii individului pentru anumite subiecte si a locvacitatii sale. Dificultatile in comunicare pot duce la disfunctie sociala si la incapacitatea de a realiza semnele nonverbale si la capacitati reduse de autoconducere.

Indivizii cu tulburare Asperger nu prezinta intarzieri semnificative clinic in dezvoltarea cognitiva sau in aptitudinile de autoajutorare corespunzatoare etatii, in legatura cu ambianta in copilarie. Deoarece limbajul precoce si aptitudinile cognitive sunt in limite normale in primii 3 ani de viata, parintii sau infirmierii nu sunt concentrati de regula asupra dezvoltarii copilului in aceasta perioada, desi la o chestionare mai detaliata acestia pot recunoaste comportamentele insolite.

Copilul poate fi descris ca vorbind inainte de a merge, parintii crezand ca copilul este precoce. Cu toate ca exista probleme sociale subtile, parintii sau infirmierii nu sunt preocupati de aceasta pana ce copilul nu incepe sa mearga la gradinita sau este confruntat cu un copil de aceeasi varsta; in acest moment dificultatile sociale ale copilului cu egalii de aceeasi etate pot deveni evidente.
Prin definitie, diagnosticul nu este pus daca sunt satisfacute criteriile pentru oricare alta tulburare de dezvoltare pervasiva specifica sau pentru schizofrenie.

Elemente si tulburari asociate
Contrar tulburarii autiste, retardarea mentala nu este observata de ragula in tulburarea Asperger, desi, ocazional, au fost observate cazuri in care este prezenta o retardare mentala usoara. Poate fi observata variabilitatea functionarii cognitive, adesea cu intensificari in domeniile aptitudinii verbale si diminuari in ariile nonverbale.

Pot fi prezente inabilitatea motorie si maladresa, dar de regula sunt relativ usoare, desi dificultatile motorii pot contribui la respingerea de catre egali si la izolarea sociala. Simptomele de hiperactivitate si de inatentie sunt frecvente in tulburarea Asperger si mai mult decat, multi indivizi cu aceasta conditie primesc un diagnostic de tulburare hiperactivitate/deficit de atentie anterior stabilirii diagnosticului de sindrom Asperger.

Tulburarea Asperger a fost raportata a fi asociata cu un numar mare de alte tulburari mentale, inclusiv tulburarile depresive.

Elemente specifice varstei si sexului.
Tabloul clinic se poate prezenta diferit la diverse etati. Adesea, incapacitatea sociala a indivizilor cu tulburarea Asperger devine mai frapanta in timp. In adolescenta unii indivizi cu aceasta tulburare pot invata sa foloseasca domeniile de forta pentru a compensa domeniile de debilitate.

Indivizii cu tulburarea Asperger pot fi persecutati de altii; aceasta si sentimentele de izolare socialasi capacitatea crescuta de constientizare pot contribui la aparitia depresiei si anxietatii in adolescenta si in perioada de adult tanar. Tulburarea este diagnosticata mult mai frecvent la barbati decat la femei (de cel putin 5 ori).

Evolutie
Tulburarea Asperger este o tulburare continua si dureaza toata viata. La copii de varsta scoalara capacitatile verbale bune pot, intr-o anumita masura, masca severitatea disfunctiei sociale si pot, de asemenea, insela infirmierii si profesorii.

Aptitudinile verbale relativ bune ale copilului pot face pe profesori sa atribuie in mod eronat dificultatile comportamentale obstinatiei sau indaratniciei copilului. Interesul pentru stabilirea de relatii sociale poate creste in adolescenta pe masura ce indivizii invata cateva modalitati de a raspunde mai adaptiv la dificultatile lor .

Indivizii mai mari pot fi interesati in a stabili amicitii, dar lipsa de intelegere a conventiilor de interactiune sociala face mai probabile relatiile cu indivizi mai mici sau mai mari ca varsta decat ei. Prognosticul pere a fi considerabil mai bun decat cel al tulburarilor autiste, studiile catamnestice sugerand ca multi indivizi, ca adulti, sunt capabili de angajare in munca profitabila si de independenta personala.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Sus In jos
http://www.autismbihor.ro
iulia




Mesaje : 506
Data nasterii : 10/07/1967
Data de inscriere : 20/09/2010
Varsta : 56
Localizare : ORADEA

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeSam 18 Dec 2010 - 7:31

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

....urmariti si reportajele..... [Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
gabi.b
Admin
gabi.b


Mesaje : 1246
Data nasterii : 14/10/1969
Data de inscriere : 30/07/2010
Varsta : 54
Localizare : ORADEA

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeMar 8 Mar 2011 - 12:04

Cate ceva tot despre sindrom Asperger:

Tratament - Generalitati

Intentia
tratamentului in cazul sindromului Asperger, este de a inbunatatii
abilitatile copilului de a interactiona si de a deveni astfel, eficient
in societate si capabil sa se autointretina. Deoarece fiecare pacient
suferind de sindrom Asperger este unic in ceea ce priveste numarul si
severitatea simptomelor, tratamentul ar trebui sa fie destinat nevoilor
individuale ale pacientului si disponibile in functie de resursele
familiei. Tratamentul specific se bazeaza pe simptome.

Obtinerea serviciilor
poate incepe prin contactarea scolilor, in scopul de a afla ce fel de
servicii sunt disponibile pentru copil. Fiecare copil are dreptul la
educatie. Legile obliga scolile sa puna la dispozitie serviciu
educational pentru copiii cu inabilitati, copiii cuprinsi intre 3 si 21
de ani.
Se poate discuta cu personalul scolii pentru a se
stabilii programul educational individual si scopurile acestuia.
Programele educationale individuale sunt create pentru a se potrivi la
nevoile copilului, bazandu-se pe gradul de dezvoltare al acestuia.

Programe scolare
vor analiza mai multe scoli pentru a se stabilii care dintre acestea se
potriveste cel mai bine cu nevoile copilului. Criterii pentru alegerea
scolii:-se lucreaza cu grupuri de copii restranse ca numar
-exista un specialist in comunicare, specialist care poate ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale
-exista oportunitatea de a interactiona social intr-o forma organizata si supravegheata
-se insista pe acumularea de deprinderi utile in viata reala si se incurajeaza interesele si talentele speciale ale copilului
-se doreste individualizarea curriculei scolare (programa scolara)
-exista
indrumatori care se isi pot concentra activitatea pe confortul
emotional al copilului si care pot constitui ca o legatura a acestuia
cu familia
-exista entuziasm si respect pentru diversitate si exista compasiune pentru elevi.Parintele
ar trebui sa fie mereu informat despre cum decurg lucrurile la scoala.
Se poate scrie ca un fel de jurnal, in care parintii si profesorii isi
noteaza alternativ observatiile in ceea ce priveste copilul afectat de
sindromul Asperger si, astfel, se poate realiza o mai rapida si
eficienta evaluare a modului in care copilul evolueaza.
Strategii de tratamentTratamentul se centreaza pe imbunatatirea modului de comunicare, a abilitatilor sociale si a modului de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Programul de tratament poate fi ajustat frecvent, pentru a se optimiza strategiile de abordare a copilului.Se
va insista pe calitatile copilului, prin incurajarea acestuia de a
explora domeniile de interes. Integrarea in grupuri de copii orientati
spre anumite activitati comune, precum si consilierea tintita pot fi de
ajutor. Copiii cu sindrom Asperger care sufera si de alte afectiuni
precum cele enumerate mai sus, pot fi mai solicitanti pentru parintii
care deja intampina dificultati cu un copil cu nevoi speciale. Aceste
boli auxiliare pot necesita tratament medicamentos specific, precum si
alte forme de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].Profilaxie

Cercetatorii nu au descoperit inca, un mod de a preveni sindromul Asperger. Unele grupuri sustin ca [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
provoaca aparitia sindromului Asperger si autismul. Dar numeroase
studii nu au putut dovedi legatura dintre aceste afectiuni si vaccinul
mai sus amintit. Medicii recomanda imunizarea copilului, deoarece lispa
acestei masuri profilactice pune in pericol atat individul, cat si
restul comunitatii in a dezvolta boli grave si, uneori, chiar letale.Tratament ambulatoriu

Parintele
trebuie informat in ceea ce priveste sindromul Asperger si are
obligatia sa ofere un ambient placut si afectuos pentru copil.
Parintele trebuie sa constientizeze ca, la fel ca si in cazul
celorlalti, copilul sau are atat calitati cat si defecte si ca acesta
are nevoie de sprijin, rabdare si intelegere pe cat de mult posibil.

Un
element extrem de important este autoeducarea parintelui in ceea ce
priveste boala copilului si in a afla care sunt perspectivele de
viitor, pentru ca asa va putea sa-l ajute sa devina un individ
independent. De asemenea, parintele va cere sfaturi medicului de
familie, specialistilor si organizatiilor destinate celor bolnavi cu
sindromul Asperger.
Se recomanda flexibilitate, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]si dorinta de a invata permanent din partea parintilor, in cazul cresterii unui copil cu sindrom Asperger.


Strategii generale pentru a avea succesCopiii
cu sindrom Asperger beneficieaza de pe urma rutinei zilnice in ceea ce
priveste servirea mesei, facerea lectiilor si ora fixa de culcare. De
asemenea acestia agreaza regulile si cerintele constante, care pentru
ei semnifica mai putin [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] si [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].Multi
indivizi suferinzi de sindrom Aspenger, se descurca mai bine cu stilul
de predare verbal (adica expunere in cuvinte, fara gestica). O
expunere directa, concisa si fara ocolisuri este de asemenea utila.
Bolnavii
cu sindrom Asperger au frecvent dificultati in a vedea lucrurile in
ansamblu si au tendinta de a se concentra pe elemente mai mici,
componente ale intregii probleme. Din acest motiv indivizii cu sindrom
Asperger beneficieaza cel mai bine de stilul de predare in care se
prezinta separat elementele unui intreg si astfel, treptat, copilul va
percepe imaginea de ansamblu (copiii neafectati inteleg mai bine atunci
cand li se preda mai intai imaginea de ansamblu, iar apoi sunt
studiate elementele acesteia separat). Pot fi de ajutor si expunerile
sub forma de imagini, scheme si material scris.Trebuie stiut ca
zgomotele de fond, precum ticaitul ceasului sau zumzetul neonului pot
fi elemente ce distrag atentia copilului. Copii cu sindrom Asperger se
maturizeaza mai lent. De aceea nu trebuie sa se solicite un
comportament specific varstei biologice.Se va incerca identificarea si
evitarea factorilor ce distrag atentia copilului. Copilul va fi
pregatit pentru situatii dificile si va fi invatat cum sa le
manipuleze.
Strategii pentru dezvoltarea abilitatilor sociale
posibil ca individul sa nu inteleaga normele si regulile de ordin
social pe care ceilalti copii le percep mult mai natural. Se vor da
explicatii clare pentru motivul pentru care anumite moduri de
comportament sunt solicitate si se vor impune reguli pentru acestea.Se
va incuraja copilul sa se uite in ochii celor din anturaj, in momentul
in care i se vorbeste si i se va explica motivul pentru care acest
lucru este necesar. Este indicat sa se ofere o mica recompensa in
momentul in care copilul foloseste o abilitate sociala, mai ales cand
aceasta nu i s-a solicitat.
Se
vor practica activitati precum jocuri sau sedinte de intrebari urmate
de raspunsuri, caci astfel copilul este nevoit sa astepte momentul cand
sa vorbeasca si sa asculte ce zic ceilalti.Prin jocuri in care cei
implicati isi asuma diferite roluri si prin studierea comportamentului
uman vazut in filme sau la televizor, copilul va intelege sentimentele
celorlalti.Parintele isi va invata copilul cum sa recunoasca si cum sa
raspunda la anumite situatii in cadru social. I se pot oferi, ca ajutor,
anumite replici pe care sa le poata da in anumite situatii, ca atunci
cand i se face cunostinta cu o persoana noua. Tot prin joc cu personaje
imaginare, copilul poate fi invatat cum sa interactioneze.In
cazul in care copilul are tendinta de a fi singuratic, i se va asigura
un anturaj.Copilul va fi invatat notiuni precum cele de loc privat si
public, pentru a intelege, astfel, ce fel de comportament sa abordeze
in anumite situatii. De exemplu, imbratisarea poate fi nepotrivita la
scoala, dar este permisa acasa.
Strategii in ceea ce priveste scolarizarea
vor utiliza sisteme vizuale, precum calendarele, listele si notitele,
pentru a se putea realiza o mai buna organizare a lectiilor. Copilul va
fi orientat se respecte programul de scoala. Inainte de a incepe anul
scolar va fi revizuit cu copilul programul zilnic.Copilul va fi
protejat de cicaliri si batjocura anturajului. Se poate vorbi cu
profesorii si consilierii scolari, despre invatarea celorlalti copii
despre ce inseamna sindromul Asperger.
E
indicata asezarea copilului alaturi de copiii care inteleg boala
acestuia si nevoile speciale pe care acesta le necesita. Tot acesti
colegi mai intelegatori pot deveni prietenii copilului si ii pot fi
companioni in timpul pauzelor.
Profesorului i se va solicita
integrarea copilului in activitati care ar putea sa-i puna in valoare
calitatile, precum cititul, scrisul dupa dictare si orele de arta (ex:
pictura).Se va incerca realizarea unei rutine zilnice in ceea ce
priveste temele pentru acasa, prin stabilirea unei perioade fixe din
timpul zilei pentru aceasta activitate si prin folosirea aceleiasi
locatii (ex: biroul din camera copilului).
Se pot folosi recompense
pentru motivarea copilului. I se poate permite sa se uite la televizor
sau sa se joace jocul favorit la calculator, cand acesta se comporta
bine.Unii copii cu sindromul Asperger au dificultati la scrierea de
mana. Acest lucru poate fi remediat prin scrierea temei pentru acasa la
calculator.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Sus In jos
http://www.autismbihor.ro
gabi.b
Admin
gabi.b


Mesaje : 1246
Data nasterii : 14/10/1969
Data de inscriere : 30/07/2010
Varsta : 54
Localizare : ORADEA

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeVin 16 Sept 2011 - 4:41

Am descoperit azi pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] o postare care mi-a atras atentia ..este a lui ,,Marie Rose,, , o mamica, care a primit informatia si a transmis-o mai departe

Iata ce scrie :

,,Am primit, prin bunavointa Ilonei Ilea - Asperger
Romania, un material care mi s-a parut foarte interesant si util. Il
transmit si eu mai departe, dar data fiind lungimea lui, il voi publica
pe capitole... Sper sa trezeasca si altora acelasi interes pe care l-am
resimtit si eu ....``


FĂCÂND FAŢĂ




Ghid de Supravieţuire pentru persoanele cu Sindromul Asperger

De Marc Segard

Ediţia Aprilie 1997



Încă de când eram foarte mic, aveam gânduri complicate şi idei care mă făceau

să mă simt unic.



Atunci când eram elev la şcoala generală, îmi petreceam majoritatea timpului

făcând ceea ce voiam eu, fără a fi conştient de restul oamenilor. La vremea

aceea deja aveam gânduri şi idei interesante, pe care nu le puteam comunica

celorlalţi.



La vârsta de şapte ani, am fost diagnosticat cu o forma de autism cunoscută

sub numele de Sindromul Asperger. Putin dupa asta, am fost mutat la scoala

speciala Withefields, in Walthamstow, Londra, unde, pe parcursul urmatorilor

opt ani, am primit ajutor special in mare parte de la o femeie foarte inimoasa

si fericita pe nume Jenny. Putin dupa ce am intrat la aceasta scoala, familia

mea si eu ne-am alaturat unui grup de ajutor familial numit Kith and Kids, unde

lucrez in prezent ca voluntar in atelierele de lucru, mentinandu-ma activ si

creativ.



La varsta de 14 ani m-am mutat la scoala West Lea in Edmonton, unde in final

am obtinut certificatul de studii liceale. Recunoasterea faptului că meritam să

candidez pentru obtinerea acestui certificat a fost in mod fundamental sustinută

de catre profesorul de franceza, Dl. Cole, caruia ii sunt foarte recunoscator.



La varsta de saptesprezece ani am reusit sa incep studiile preuniversitare si am

muncit din greu pentru a obtine cele mai bune note. În plus, am reusit sa devin

zilnic obiectul batjocurii si torturii celorlalti elevi. Tot in epoca asta am inceput

pentru prima oara sa invat sa ma apar, intelegand si ca existau multe reguli

nescrise privind comportamentul si conduita, pe care toata lumea le cunostea

mai putin eu.



Atunci am fost acceptat la Universitatea Manchester pentru a face o teza

in Biochimie pe care tocmai am terminat-o acum. Am inceput universitatea

cu aceeasi iluzie care m-a insotit toata viata, de a crede ca un nou inceput

inseamna ca nu va mai trebui sa suport batjocura nimanui. Cu toate astea,



situatia mea in primul an a fost groaznica si am petrecut aceasta etapa practic

izolat intr-un apartament in care mai locuiau alti sapte colegi.



In cel de al doilea an am locuit intr-o casa din Fallowfiel ocupata de trei studenti,

unde mai erau doua camere disponibile. Am ajuns acolo din intamplare. Cel

mai bun coleg a fost Nick, care a ajuns ultimul. Rebel pana in măduva oaselor,

el m-a invatat multe trucuri care sunt necesare pe strada sau in cluburile de

noapte din Manchester. Intre al doilea si al treilea an de studii universitare, m-

am inscris, de o forma destul de impulsiva, intr-o expeditie in estul Africii unde,

pe cont propriu si pe riscul meu, am petrecut majoritatea timpului izolat de

grup – care ma respingea -, invatand totul despre stilurile de viata si obiceiurile

populatiei locale. Niciodata, în toata viata mea, mama nu mai fusese atat de

ingrijorata pentru mine. In ultimul an, am fost destul de norocos sa traiesc

alaturi de oameni extrem de maturi si ingeniosi. Dupa absolvire am lucrat cu

copii autisti in Anglia si Franta. Acum lucrez ca animator pentru copii si, sincer,

cred ca a fost o alegere buna.



M-am hotarat sa scriu o carte cu un scop. Obiectivul meu este sa transmit

experienta mea de supravietuitor ca persoană care suferă de Asperger in

beneficiul celorlalti suferinzi de Asperger, in condiţiile in care fiecare caz este

usor diferit. Doresc sa prezint câteva reguli si indicaţii, de tipul codului rutier,

intr-un format care nu se modifica si, in consecinta, nu cauzeaza confuzii inutile.



Voi incerca sa formulez ideile fara echivoc, asfel incat oamenii sa nu se

confunde sau sa aplice regulile intr-un context necorespunzator.



Probabil voi avea atat cititori autisti (aspies) cat si neautisti (neurotipici).



Mi-ar placea sa semnalez faptul ca multe dintre aspectele expuse aici ar putea

fi evidente pentru unii, dar complet stranii pentru altii si, in consecinta, vreau sa

subliniez ca nu incerc sa fiu pedant si nici condescendent.



Scriu acum aceasta carte si nu mai tarziu, pentru ca greselile si lectiile

semnificative din viata mea imi sunt inca clare in minte. Anumiti oameni ar

putea sa vada aceasta carte ca pe ceva frivol, insa eu cred ca, daca o persoana

din spectrul autist trebuie sa se miste in aceasta lume destul de dezgustatoare

de o forma independenta, atunci ultimul lucru de care are nevoie este sa fie

protejat. Vreau cu tarie sa furnizez acestor persoane bazele si cunostintele de

care au nevoie pentru a-si castiga existenta prin ei insisi si nu vreau sa impun

opinii sau sa fiu putin critic. Pentru a scrie aceasta carte, m-am inspirat si din

informatiile oferite de parintii altor copii autisti.



(...)





19. O ANALIZĂ PERSONALĂ A SITUAŢIEI



Eu personal, cred că soluţia pentru a depăşi autismul este să îl înţelegi.



Autismul e determinat de diverse procese biochimice care afectează modul în

care se dezvoltă creierul.



O vreme am crezut că, la persoanele autiste, creierul era structurat puţin diferit,

că există o tendinţă mai mare a impulsurilor neuronale de a urca şi coborî

(gândire literală) şi o tendinţă mai scăzută de a circula lateral (gândire laterală).

Acest fenomen ar fi extins la nivelul întregului creier în loc să fie localizat

doar în anumite regiuni ale creierului. Experimentele cu reţelele neuronale

din sistemele computerizate au demonstrat că reţelele care susţin mişcarea

verticală a informaţiilor (ca un creier autist) furnizează excelente depozite de

detalii dar demonstrează puţine abilităţi de a face distincţie între diverse lucruri.



La scara mult mai complexă a creierului, asta înseamnă că persoanele

neurotipice sunt mai conştiente de argument, în timp ce autiştii sunt mai

conştienţi de detalii. Autiştii sunt mai buni la problemele logice, dar mai puţin

intuitivi. Asta nu înseamnă neapărat că autiştii au o memorie senzaţională,

ba chiar ei sunt deseori neatenţi la anumite lucruri. Sensibilitatea lor mărită

şi atenţia constantă la detaliile extra, care, în general nu au nicio importanţă,

pot fi surse permanente de distragere a atenţiei, care îi împiedică să se

concentreze şi să-şi dezvolte abilităţile de studiu. Poate fi extrem de dificil să



capteze informaţia relevantă referitoare la cultura în care trăiesc, mai ales în

societăţile actuale dezvoltate care cred că suferă de o supraîncărcare culturală

(vezi „Cunoştinţe Generale”).



În prezent cred că, poate, principala cauză a autismului este o predispoziţie

orientată către reevaluarea gândurilor anterioare – de aici repetiţia şi ritualurile.

În consecinţă, diminuează capacitatea intuitivă şi conştiinţa contextuală.



Pentru a evalua o situaţie socială, trebuie să captezi cât mai mulţi indici posibili

şi să îi relaţionezi rapid. Deducţia finală este deseori superioară sumei părţilor.



În plus, un alt aspect dificil pentru o persoană autistă este „să găsească punctul

de echilibru” şi asta se reflectă la orice nivel de comportament şi raţionament.

Abilitatea de a se adapta „la continuitatea situaţională” şi de a se ajusta lumii

înconjurătoare este, totuşi, o strategie de supravieţuire extrem de veche care se

perpetuează în special la nivelul aspectelor sociale ale vieţii.



Multe dintre problemele cu care se confruntă o persoană cu sindromul Asperger

pot fi atribuite unei inexplicabile succesiuni de ghinioane. Unica modalitate

de a te simţi mai puţin frustrat este să confrunţi problemele, să le vezi mai

degrabă ca pe nişte provocări pe care trebuie să le depăşeşti decât ca pe nişte

probleme.



N-aş vrea ca oamenii să creadă că e suficientă o singură definiţie pentru ceea

ce înseamnă autismul sau sindromul Asperger, dar, dacă ar trebui să îl explic

cu o singură frază, ar fi următoarea:



Autiştii trebuie să înţeleagă pe cale ştiinţifică

ceea ce neurotipicii înţeleg din instinct.



20. ALTE LECTURI:

Allan Pease, Bodz Language, (Sheldom Press)

David Cohen, Bodz Language in Relationships, (Sheldom Press)

Ursula Markham, How to deal with difficult People, (Thorsons)


Va continua


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Sus In jos
http://www.autismbihor.ro
camel

camel


Mesaje : 946
Data de inscriere : 31/07/2010

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeVin 16 Sept 2011 - 6:12

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

MI-AR DISPLACEA CA VREUNUL DINTRE CITITORII MEI AUTISTI SA



FIE SUPUS LA PRESIUNI INUTILE CA SA CITEASCA ACEASTA CARTE.

PENTRU INCEPUT, AR PUTEA FI SUFICIENT SA LASATI ACEASTA CARTE

LA EL IN DORMITOR, PENTRU A-I STIMULA ATENTIA SI PENTRU A-I

STIMULA UN INTERES SANATOS.



Cred ca aceasta carte are unicul scop de a imbunatati calitatea vietii oamenilor

si le recomand cu tarie cititorilor mei autisti sa nu se streseze mult incercand sa

aplice aceasta carte foarte repede si sa nu uite ca Roma nu s-a facut intr-o zi.



Inclusiv eu inca intampin dificultati ca sa pun in practica toate aceste reguli, dar

in mod clar ajuta sa fim constienti de ele.



2. CUM VALORIFICATI ACEASTA CARTE







Nimeni nu va intelege imediat aceasta carte, astfel incat daca ti se pare

ca ceva nu are sens, poti sa o lasi si sa revii mai tarziu.

• Aceasta carte a fost conceputa pentru a te face constient de

numeroasele reguli nescrise pe care majoritatea oamenilor le cunoaste

instinctiv si de aceea considera ca sunt de la sine intelese de toata

lumea.

• Atunci cand anumite persoane nu reusesc sa respecte aceste reguli

nescrise, cateodata pot sa scape de consecinte, dar, in mod normal, cei

care nu respecta regulile neoficiale sunt pedepsiti intr-o forma neoficiala.

Aceste pedepse pot fi: sa fie batjocoriti, sa fie trataţi ca persoane lipsite

de importanta sau sa fie izolati din punct de vedere social.

• Cel mai dificil lucru pentru autisti – sau pentru cei care au Sindromul

Asperger – este că oamenii asteapta de la tine sa cunosti aceste reguli

nescrise si sa te comporti in conformitate cu acestea, asa cum fac ei,

chiar daca nimeni nu ţi le-a explicat niciodată. Fara indoiala, e extrem

de incorect, insa, din pacate, cei mai mulţi oameni nu văd situatia de

aceasta forma deoarece nu inteleg problema.

• Daca tu insuti ai probleme sa accepti ca esti autist – sau ca ai Sindromul

Asperger -, poate fi inca si mai dificil pentru tine. Daca accepti asta, nu

doar te va ajuta sa obtii ce e mai bun din aceasta carte, dar in acelasi

timp iti va permite sa te ierti pentru lucruri pe care poate le faci gresit si

sa iti aline durerea pe care o suporti in tacere.

• In general, exista o regula nescrisa care ne impiedica sa vorbim despre

aceste reguli nescrise in public, dar, in mod normal, este corect sa

vorbim despre ele cu parintii, profesorii, consilierii sau prietenii, in

particular.

• Este foarte posibil ca tu sa vrei sa ti se explice majoritatea acestor reguli.

Din pacate, nu toate pot fi aplicate fara a te indeparta de ceea ce e

important pentru obiectivul acestei carti. Multi oameni sunt in stare sa



urmeze regulile acestei carti la perfectie, desi nu sunt constienti de ele.



• Daca esti atat de ocupat chestionand aceste reguli incat nu le poti

pune in practica, s-ar putea sa nu valorifici aceasta carte la maxima sa

capacitate. In schimb, nu e nici un pericol sa investesti ceva din timpul

tau pentru a le chestiona.

• Exista anumite reguli nescrise pe care eu nu am fost capabil sa le

includ aici, fie pentru ca sunt prea vagi si depind prea mult de o situatie

concreta, fie pentru ca inca nu le-am descoperit.

• Atunci cand ai terminat de citit aceste reguli, ai putea gandi ca sunt

regulile unui joc destul de stupid, dar jocul este viata si regulile nu se pot

schimba.

• Problema in jocul vietii este ca fiecare situatie e usor diferita. Anumite

lucruri ar putea fi adecvate intr-o anumita situatie dar nu si in altele.

Aceasta carte nu iti poate spune cum sa raspunzi tuturor situatiilor, ci

doar iti da un set de orientari si standarde.

• Persoanele autiste tind sa isi aminteasca toate detaliile, pe cand

neurotipicii tind sa isi aminteasca imaginea de ansamblu sau subiectul.

Subiectul insoteste indeaproape munca de detectiv, ceea ce permite ca

majoritatea oamenilor sa invete regulile nescrise ale societatii care sunt

expuse in aceasta carte.

• Poate ca deja cunosti unele sau majoritate regulilor nescrise din

aceasta carte. Chiar si asa, trebuie sa fie incluse pentru oamenii care

poate ca nu le cunosc încă. Uneori, anumiti oameni ar putea sa te

critice si/sau sa te sfatuiasca, ceea ce tu gasesti condescendent,

pedant sau fara importanta. Asta te-ar putea determina cu frecventa

SA TE IMPOTRIVESTI REGULILOR, DAR IN ACEL MOMENT TE

IMPOTRIVESTI POATE EXACT LUCRURILOR CARE TI-AR FI DE MAI

MARE AJUTOR.

• Aminteste-ti ca aceasta carte a fost scrisa partial bazandu-ma pe

experienta mea personala si ca ceea ce este bun pentru mine nu trebuie

sa fie intotdeauna bun si pentru o alta persoana.



3 . INGRIJORAREA



* O abilitate pentru care autistii sunt, in special, foarte buni, este aceea de a-si

face griji.

* Mare parte din eforturile pe care le vei face in viata ar putea sa nu fie

rasplatite şi vei descoperi ca toata lumea din jurul tau vorbeste liber intr-un fel

care tie ti se pare stupid.

* Daca tu incerci sa li te alaturi raspunzand cu prostii, oamenii se vor infuria.

* Daca ceilalti oameni se pot plange de tine cu privire la prostiile pe care le spui,

tu de ce nu poti sa te plangi de prostiile pe care le spun ei? Nu e corect. Esti

furios? Da, esti si ai toate drepturile din lume. Dar nu poti schimba lucrurile.

Aceasta carte ar putea, totusi, sa te ajute sa intelegi mai bine prostiile celorlalti.



* Problema cu ingrijorarea este ca, in mod frecvent, te va distrage exact atunci

cand vei avea nevoie sa te concentrezi daca vrei sa rezolvi o problema.

* In anumite situatii, e mai simplu daca privesti latura amuzanta a lucrurilor.

Daca inveti sa razi de tine insuti, ar putea disparea multe dintre preocuparile

tale.

* Multi oameni nu-si exteriorizeaza problemele si par a fi in control, dar cei mai

multi oameni au nevoie sa vorbeasca despre problemele lor. Trucul consta in a

le comenta cu persoanele potrivite si nu cu cele gresite.

* Nu vorbi despre problemele tale in public sau cu oameni pe care nu ii cunosti

– cu exceptia consilierilor. Daca o faci, transmiti in jur slabiciunile tale. Sa nu

crezi ca nu te aude nimeni!

* A vorbi despre problemele tale in public ar putea avea drept consecinta ca te

vor simpatiza pe termen scurt dar probabil te vor izola pe termen lung.

* Poti vorbi despre problemele tale cu profesorii, parintii, rudele apropiate si

cateodata cu prietenii, atat timp cat o faci in particular.

* Cateodata, dar nu intotdeauna, e corect sa vorbesti despre problemele tale cu

prieteni intr-un grup mic dar ar trebui sa aibă relevanta in conversatie.

* Atunci cand vorbesti despre problemele tale, incearca sa o faci fara a te

cobora prea mult. Conversatiile negative cauzeaza sentimente negative iar

sentimentele negative te fac mai putin capabil sa te aperi. Nu vrei sa ramai

blocat intr-un cerc vicios.

* In legatura cu aceasta ultima regula, daca poti, incearca sa intri intr-un grup

pozitiv. Acesta se numeste AMP (Atitudine Mentala Pozitiva) – daca te gandesti

la punctele tale tari, te simti mai bine si mai capabil sa te aperi singur de

umilinte.

* Cateodata, ai putea fi etichetat de anumiti oameni ca fiind ignorant sau

incapabil. Asta s-ar putea intampla pentru ca tu nu ai avut ocazia sa iti

demonstrezi inteligenta si NU pentru ca ar fi adevarat.

* Sentimentul de vinovatie este un sentiment groaznic de depasit. Daca tu crezi

ca eşti vinovat de ceva, ar trebui sa te intrebi daca stiai ca faceai ceva rau.

Daca nu stiai sau daca aveai doar o vaga idee in legatuira cu asta, atunci nu

trebuie sa te invinovatesti, chiar daca alti oameni o vor face. Tot ceea ce trebuie

sa faci este sa iti spui tie insuti ca vei incerca sa nu mai faci asta altădată.

* In mod frecvent, cand ceri scuze cuiva, te poate ajuta sa te simti mai bine, dar

scuza-te O SINGURA DATA si cu asta e suficient. Daca te scuzi prea mult, ai

putea incepe sa pari temator si vulnerabil.

* Daca te gandesti ca lumea e impotriva ta, te inseli. In plus, toata lumea se

simte asa, din cand in cand.

* Aminteste-ti sa ai rabdare la folosirea acestei carti. Evolutia personala poate fi

un proces lent si dificil.

* Alta problema cu care te poti confrunta este să nu ţi se pară suficient să faci

lucrurile pe jumatate. Ai putea fi una dintre persoanele care vor totul sau nimic,

dar aminteste-ti ca asta ar putea fi o caracteristica autista.



* Aminteste-ti, cuvantul cheie e DETERMINARE si, daca simti in sufletul tau ca

poti face ceva, atunci trebuie sa incerci sa il obtii.



4. CONSIDERAND PARTEA BUNA







Multe lucruri sunt mai usoare pentru persoanele autiste inteligente decat

pentru neurotipici.

• Persoanele autiste pot fi in mod special bune pentru a invata fapte,

tehnici si abilitati atunci cand: (A) vor; si (B) au la dispozitie materialele

adecvate. Intre talentele speciale pe care le-ar putea avea persoanele

autiste, includem: memorie fotografica, talent muzical, o constiinta

marita a logicii vizuale si un potential extraordinar pentru programarea

calculatoarelor.

• Daca demonstrezi o punctualitate consecventa la locul de munca si

realizezi o munca exacta si meticuloasa la standarde ridicate, respectand

tot timpul data livrarii, ai putea sa iti castigi un respect suplimentar de la

seful tau.

• Unii spun ca onestitatea nu e tot timpul cea mai buna politica, dar daca

poti recrea adevarul exact cu oamenii potriviti si daca esti capabil sa fii

discret atunci cand e nevoie de confidentialitate, onestitatea ta te va face

sa le castigi un mare respect.

• Daca, in mod normal, esti o pesoana linistita care vorbeste doar cand se

merita, cateodata s-ar putea sa te aprecieze la locul de munca.

• Faptul ca nu ai fost supus intreaga viata la regulile nescrise ale societatii,

te-ar putea face un ganditor foarte original.

• In anumite situatii, in care persoanele neurotipice se simt provocate sau

intimidate, persoanele autiste ar putea sa nu fie afectate si sa isi mentina

mintea clara. Ai putea sa te simti complet distantat si imun la atmosfera

tensionata pe care celelalte persoane trebuie sa o suporte. Problema in

acest caz este ca, totusi, vei fi la fel de imun si la semnalele de pericol

dar aceasta carte te-ar putea ajuta sa le recunosti.

• Daca doresti, poti sa obtii prestatii si ajutor oficial. Sa nu crezi ca trisezi.

Daca viata ta este atat de dura, gandeste-te ca poate meriti aceasta

consideratie speciala. De asemenea, asta ar putea sa iti prinda bine

in cazul in care te trezesti implicat intr-un proces legal, caz in care ar

fi o buna idee sa obtii ajutor de la un bun psiholog care sa inteleaga

problema.



5. LIMBAJUL CORPORAL







Limbajul corporal nu include doar gesturi, ci si expresii faciale, contactul

vizual si tonul vocii si este, adesea, influentat de cum te imbraci.



• Exista oameni care domina la perfectie limbajul corporal, dar pentru

majoritatea e dificil.

• Multi oameni simt o permanenta paranoia cu privire la propriul limbaj

corporal, incluzandu-i pe cei care sunt extrem de buni.

• Atunci cand demonstrezi o emotie gresita sau cand razi intr-un moment

nepotrivit, ar putea fi jenant. Asta ti se poate intampla daca te gandesti

la ceva, in timp ce oamenii din jurul tau vorbesc despre altceva. Daca

cineva reactioneaza la asta, spune-i ca erai cu mintea in alta parte.

• Daca cineva iti vorbeste despre ceva si ţi se pare emotionant, dar tu nu ii

raspunzi limbajului sau corporal cu al tau propriu, ar putea sa creada ca

iti lipseste empatia sau ca in realitate nu te intereseaza.

• Daca cineva iti spune cu nu ai suficient limbaj corporal, ai putea incerca

sa exagerezi pentru a sublinia ce spui, dar nu prea mult. Va parea

artificial.

• O parte a limbajului corporal include politetea, lucruri cum ar fi „scuza-

ma”, „te rog”, „multumesc”, „sanatate”, „la revedere” si sa fii primul care

spune ”buna”. În mod frecvent, a spune toate astea implica ceva efort,

dar se poate presupune ca politetea este un efort. Deja am scris aici

formule de politete informale, insa nivelul de politete pe care il vei alege

tu depinde de oamenii langa care stai.

• Trebuie sa fim atenti atunci cand ne aflam in spatele unei persoane care

nu ne vede, pentru ca, daca se intoarce brusc s-ar putea speria. Asta e

important in special daca esti mare sau inalt. In trenuri sau in autobuze

pline de oameni va fi imposibil sa nu stai in spatele cuiva.

• In mod frecvent, poate implica un efort sa facem un duş sau să facem

baie de trei ori pe saptamana sau sa ne punem deodorant, dar este mult

mai usor sa vorbesti cu oameni daca te simti curat iar celalalt nu te poate

mirosi. Aminteste-ti, oricat de urât miroşi, ai putea sa nu fii constient de

asta.

• Daca esti prea bun la limbajul corporal sau ai un comportament foarte

evident, e mai putin probabil ca oamenii sa faca exceptii cu tine cand

gresesti ceva fara sa iti dai seama.

• Daca esti adult si in special daca esti masiv, e mai bine sa eviti sa alergi

pe strada, cu exceptia cazurilor in care strazile sunt practic pustii. Sa

alergi ca sa prinzi un tren sau autobuz e ceva corect pentru ca eviti sa

astepti jumatate de ora sau esti grabit dintr-un anumit motiv. Pe de alta

parte, daca alergi pentru ca faci sport, atunci imbraca-te adecvat cu un

training sau ceva sportiv, astfel incat oamenii sa poata vedea ca alergi cu

scopul de a face exercitiu si, cu putin noroc, nu se vor simti intimidati.

• Atunci cand te intalnesti pe strada cu cineva cunoscut, uneori poate fi

cam enervant; totusi, daca schimbi o privire cu celalalt, ii surazi usor si

ridici putin din sprancene va fi suficient, in mod normal.



5.1. LIMITE SAU SPATIU PERSONAL



„Spatiul personal este un spatiu informal, caracterizat printr-o

zona care te inconjoară si care variaza in functie de fiecare persoana

sau circumstanta. Studiile despre spatiile personale potrivite relatiilor

interpersonale mentioneaza patru categorii pentru spatiul informal:

distanta intima pentru o imbratisare (15 – 45 cm), distanta personala

pentru conversatii intre prieteni buni (45 – 120 cm), distanta sociala pentru

conversatii intre oameni care se cunosc (10.20 – 3.6 m) si distanta publica

utilizata pentru a vorbi in public (peste 3.6 m).”

Citat din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]



• Limitele se refera la a nu te apropia sau indeparta prea mult de cineva

(mentinerea unei distante adecvate intre oameni).

• Limitele corecte vor depinde de persoana cu care vorbesti precum si de

loc si de ora.

• Daca exista atractie fizica intre tine si o alta persoană, trebuie sa percepi

si sa interpretezi semnalele in mod corect. Pentru a reusi asta, regula

cea mai simpla care functioneaza este că pozitiile deschise si privind

catre celalalt tind sa semnifice atractie, in timp ce pozitiile inchise si

intorcand spatele sau de profil tind sa semnifice ca se evita cealalta

persoana.

• Exista ceva de care trebuie sa fii constient si care se numeste capcana

apropiere – respingere. Destul de frecvent trebuie sa fim hotarati daca

ne vom apropia de cineva, daca de vom indeparta sau daca nu vom face

nimic.

• In plus, exista problema recunoasterii teritoriului altor persoane. Daca,

intr-o anumita ocazie, tu invadezi fara sa iti dai seama ceea ce altcineva

considera ca e teritoriul sau, asta ar putea sa genereze probleme grave.

De exemplu, odata, eu am auzit plansetele unei femei intr-o casa plina

de copii. Femeia era disperata pentru ca sotul ei superposesiv tocmai

iesise din inchisoare si ii facuse scandal fara un motiv aparent. Eu nu am

inteles ca, din punctul lui de vedere, acela era teritoriul lui. Din fericire,

securitatea mea persoanal nu a fost in pericol, pentru ca sotul ei nu a

revenit pana in ziua urmatoare. Daca o sa comiti astfel de erori si mai

tarziu iti dai seama ca ai gresit, poate ca incet-incet totul va deveni mai

clar pentru tine.



5.2. C0NTACT VIZUAL



* Este dificil sa nimeresti si sa faci ceea ce e corect atunci cand este vorba

despre contactul vizual, deoarece este dificil sa ştii daca stabilesti un contact



vizual prea indelungat sau prea scurt atunci cand cineva vorbeste cu tine.

* Atunci cand oamenii nu iti vorbesc sau cand tu nu le vorbesti, in general

este mai bine sa nu ii privesti. Asta pentru ca oamenii isi pot da seama ca

ii privesti cu coada ochiului si se poti simti incomodati, caz in care ar putea

vorbi despre tine pe la spate.

* Controlarea privirii ar putea fi dificila pentru tine, dar nu imposibila.

* De asemenea, daca arati pe cineva cu degetul l-ar putea face sa te

suspecteze si trebuie sa eviti gestul asta sau cel putin sa fii foarte discret.

* Atunci cand vorbesti cu cineva sau cineva iti vorbeste, se asteapta de la

tine sa il privesti, tinand cont de urmatoarele:

i.daca privesti pe cineva mai putin de o treime din timp, ai

putea comunica fie ca esti timid (daca privesti in pamant)

fie ca esti necinstit (daca privesti intr-o parte).

ii.Daca privesti pe cineva mai mult de doua treimi din timp, ai

putea transmite ca acea persoana iti place (daca o privesti

in fata) sau ca esti agresiv (daca o privesti direct in ochi).

iii.

Daca privesti pe cineva tot timpul, mentinand un

contact vizual continuu si neintrerupt, ar putea insemna

una din doua: sau ca il provoci (privire agresiva) sau ca te

atrage (privire intima). Totusi, in alte culturi – de exemplu

in Europa Mediteraneana –, ar putea semnifica si prietenie.

Pentru cineva cu autism poate fi foarte dificil, pentru ca

intai si intai trebuie sa fim siguri ca ESTE adecvat. In

plus, contactul vizual fortat ne poate distrage atunci cand

incercam sa vorbim.



5.3 TONUL VOCII



* Ai putea fi una dintre persoanele care aproape tot timpul vorbesc monoton

fara sa stie.

* Intreaba o persoana de incredere daca e adevarat si, daca este, poate ca

va trebui sa exagerezi intonatia vocii tale, ca sa subliniezi ceea ce spui, insa

nu exagera foarte mult. La inceput va suna artificial.

* Daca citesti o carte de povesti unui copil, atunci cu cat mai multa intonatie,

cu atat mai bine.

* Intonatia vocilor noastre este extrem de importanta pentru a determina

daca suntem entuziasmati sau sarcastici in legura cu un anumit subiect.

De asemenea, este important atunci cand vorbim, pentru ca trebuie sa

distingem daca e in serios sau in gluma.

* Cand vorbesti monoton poate dai impresia ca esti deprimat. Atunci cand

se vorbeste despre ceva bun sau interesant, trebuie sa te faci ca si tu esti

entuziasmat, altfel oamenii tind sa creada ca esti ciudat.

* Daca esti un tanar in schimbare de voce atunci, daca te simti mai



confortabil, las-o sa se schimbe. La inceput o sa suna ciudat in interiorul

tau, dar va suna mult mai natural in exterior. Daca te ingrijoreaza ceea ce

ar putea gandi prietenii tai, ceea ce oricum ar fi o problema pe termen scurt,

ar putea fi util sa iti lasi vocea sa se schimbe in timpul in care te muti la altă

scoala.

* In final, aminteste-ti sa nu vorbesti nici prea tare, nici prea incet. Asta

depinde de distanta dintre tine si cealalta persoana, iar vocea ar trebui sa

fie mai joasa, ca atunci cand se vorbeste despre un secret. Sopteste atunci

cand ceilalti soptesc – sau atunci cand cineva doarme in apropiere.

* Atunci cand ai nevoie sa vorbesti foarte tare si clar – de exemplu, pe o

scena – atunci poate vrei sa iti proiectezi vocea. Pentru a face asta, adopta

o pozitie relaxata si imagineaza-ti ca vocea iti iese din stomac, nu conteaza

cat de ciudat o sa ti se para.



5.4. STILUL DE IMBRACAMINTE



* Hainele cu care te imbraci furnizează informatii despre tine.

* Daca te imbraci cu haine de culori tipatoare si care nu se potrivesc, cu intentia

de a parea sigur de tine insuti, este probabil ca multi oameni isi vor pierde

interesul pentru tine.

* Daca folosesti bocanci, blugi rupti, cu gauri, camasi sport sau jacheta de

piele plina de tinte, oamenii ar putea sa se sperie atat de tare incat nu se vor

mai apropia de tine sau se vor astepta sa discute cu tine despre heavy metal,

aparatură muzicală, viata stradala sau diferite tipuri de cluburi de noapte. E o

imagine foarte greu de intretinut.

* Daca te imbraci cu haine de culori naturale ca albastru, gri, verde inchis,

negru sau alb, despre care oamenii nu rad, dar care sa fie moderne, oamenii, in

loc sa te judece dupa felul in care te imbraci, o sa te judece pentru cine esti si

asta e probabil ceea ce ai nevoie.

* In mod frecvent e o buna idee sa asculti parerea altei persoane in legătura cu

felul in care ar trebui sa te imbraci (vorbeste cu cineva in care ai incredere).
Sus In jos
camel

camel


Mesaje : 946
Data de inscriere : 31/07/2010

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeVin 16 Sept 2011 - 6:13

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
6. DENATURAREA ADEVARULUI


Ironia sau sarcasmul sunt figuri retorice care constau in a da de inteles contrariul a ceea ce se spune. De exemplu, ca raspuns la eructatia unei persoane, cineva ar putea spune „ce amabil”. Forma cea mai simpla de a detecta ironia este aceea de a asculta tonul vocii. Cateodata poate ca vei dori sa te aperi de ironie si sarcasm si despre asta voi vorbi in urmatoarele capitole.

O cauza comuna pentru care oamenii denatureaza adevarul este pentru ca nu il cunosc.

O forma deosebit de neplacuta de denaturare a adevarului este aceea de a te transforma in „tapul ispasitor”. Asta este o inscenare in care cineva nevinovat termina prin a fi acuzat de greseli pe care nu le-a comis. Ceea ce poate fi inclusiv si mai rau este ca cineva comite o greseala cu unicul motiv de a ti se atribui tie. Daca ti se intampla asa ceva, primul lucru pe care trebuie sa il faci, este sa descoperi daca este doar o gluma sau e o inscenare serioasa. Daca e ceva serios si in final te considera pe tine vinovat, probabil vei avea nevoie de cineva care sa demonstreze ca nu esti tu cel responsabil. In acest caz, va trebui sa ii povestesti cuiva de incredere ceea ce ti s-a intamplat.

Pe de alta parte, unii oameni creeaza „realitati” false inocente, cu unicul scop de a se juca. De ex: copiii care se joaca de-a Superman si alti eroi, adultii care se imbraca in Mos Craciun sau actorii care isi interpreteaza rolurile.

Daca cineva te intreaba ceva si, raspunzandu-i cu sinceritate, il superi sau il pui intr-o situatie rusinoasa, poti sa ii spui o „minciuna alba” cu scopul de a evita disconfortul in jurul tau.

Daca nu vrei sa spui minciuni, dar in acelasi timp nici nu vrei sa spui adevarul, poti sa mentii secretul sau poti sa incerci sa ii mentii pe ceilalti sau pe tine insuti departe de acea problema. In acest caz, e mai intelept sa eviti anumite teme de conversatie, altfel vei fi fortat sa simulezi ca nu stii nimic, folosind tactici obositoare care sa distraga atentia sau inclusiv mintind. De asemenea, e posibil sa creada ca tu esti capabil sa iti dai seama automat cand cineva are un secret si nu vrea sa vorbeasca de anumite teme.

Atunci cand cineva incearca sa iti transmita un mesaj fara sa te raneasca, ar putea sa faca o insinuare. Cel mai bun exemplu este atunci cand un barbat incearca sa cucereasca femeie, dar ea nu vrea sa iasa cu el. In acest caz, in loc sa spuna „Nu ma intereseaza, pleaca de aici” ea ar putea strecura cuvintele „prietenul meu” pe parcursul conversatiei.

In anumite situatii, e posibil sa fii derutat datorita figurilor de stil (metafore, etc.). De exemplu „Sunt in al noualea cer” inseamna „sunt foarte fericit”. Daca figurile de stil ti se par foarte dificil de inteles, le poti cauta in anumite carti sau poti sa rogi pe cineva sa ti le explice.

Cateodata, cineva ar putea incerca sa te minta daca vrea ceva de la tine.Cel mai bun exemplu este un vanzator care iti bate la usa si care iti vrea banii. Daca iti vinde un televizor care nu functioneaza, atunci te-a inselat.

Atunci cand se face o conversatie, oamenii exagereaza in mod frecvent.Cineva care spune „Noaptea trecuta am baut pe putin 10 beri” ar putea sa insemne ca, in realitate, a baut doar cinci. Oamenii care exagereaza prea mult ar putea fi intelesi gresit cu usurinta.

Daca cineva spune ceva ofensiv in sensul literal, de ex: „Hei, Tu! Fata de lup!” dar iti zambeste si rade, atunci inseamna ca e in gluma. In mod frecvent e nevoie sa captezi asta imediat.


Probabil categoria celor mai apasatoare minciuni cu care te vei confrunta vor fi minciunile batjocoritoare in care cineva spune ceva in gluma ca sa vada daca tu crezi sau nu. Daca ceea ce s-a spus este aproape imposibil sau oamenii din preajma incearca sa nu rada, probabil ti se face o gluma. Raspunsul corect in aceasta situatie este de a le spune razand sa se duca naibii. Daca isi dau seama ca nu esti sigur daca te necajesc sau nu, ar putea interpreta ca esti vulnerabil. Aminteste-ti ca e posibil ca ei sa nu admita niciodata ca isi bat joc de tine, indiferent cat de serios ii vei intreba.

• Oamenii ar pùtea incerca sa te convinga in diferite moduri sa te faci de ras. De exemplu, ar putea sa iti ceara sa dansezi sau sa canti un cantec.Inclusiv atunci cand tu nu crezi ca e ceva rau in asta, este important sa nu cedezi, indiferent cat de convingatori ar parea. Raspunsul corect este acelasi ca in cazul minciunii batjocoritoare, poate cu o tenta de furie.Daca vei ceda unor astfel de cereri, probabil vei deveni obiectul batjocurii tuturor. Daca deja ai facut asta in trecut, nu-ti fa griji, nu mai permite sa se mai intample si alta data.

• Daca vreodata joci „adevar sau provocare” sau „jocul hainelor”, e posibil sa te afli intr-o situatie si mai riscanta de a face ceva „deplasat”, caz in care, daca oamenii devin cnvingatori poate vei prefera sa pleci de acolo.

Daca sunt prieteni adevarati, nu isi vor face o parere proasta despre tine timp de cel mult o zi.

• Trebuie sa tii cont de faptul ca nimeni nu este in totalitate fidel adevarului. De asemenea, multi oameni selectioneaza anumite parti ale adevarului si refuza altele, in avantajul lor personal – de exemplu, in cazurile de la judecatorie...

• Daca vrei sa descoperi daca cineva spune sau nu adevarul si ai motive intemeiate sa faci asta, pune-i intrebari care sa dezvaluie defecte de logica.



6.1 Păreri greşite pe care alte persoane le-ar putea avea despre tine


• Daca ţi-e greu să stabileşti contactul vizual sau întâmpini dificultăţi la decodificarea limbajului corporal, unii ar putea intelege gresit ca esti timid

sau necinstit.

• Daca nu raspunzi limbajului corporal al altor oameni cu al tau propriu, ei

ar putea crede in mod gresit ca esti neintelegator.

• Multi oameni ar putea face greseala de a crede ca nu esti inteligent.Daca asta se intampla pentru ca rareori reusesti sa demostrezi semne de inteligenta, e putin ceea ce poti face, dar ii poti lasa sa vada accidental ca faci ceva in care esti bun, le place sau nu, doar ca o incercare. Ei ar putea sa decida sa nu faca niciun comentariu, inclusiv atunci cand au vazut talentul tau.


• Daca incerci sa pari mai smecher, mai dur si mai sigur de tine decat restul oamenilor, atunci de fiecare data cand vei incalca o regula nescrisa oamenii ar putea-o considera o rautate. In acest caz, cel mai mare interes al tau ar fi de a renunta la aceste pretentii.


7. CONVERSAŢIILE



• Poate stii ca arta conversatiei se desfasoara intr-un cadru de reguli de

constrângere.

• Atunci cand oamenii participă la o conversatie, ceea ce spun in mod

normal trebuie sa fie o continuare a ceea ce s-a spus anterior. Ne

concentram asupra părţii relevante, astfel incat conversatia sa fie fluidă.

• Ai grija cu afirmatiile evidente. Evita sa intrebi lucruri la care poti

raspunde tu insuti. In acest fel, conversatia acopera mai multa materie

utila.

• Incearca sa eviti sa te repeti sau sa spui acelasi lucru cu alte cuvinte

atunci cand deja te-au inteles. Asta poate fi destul de greu, deoarece

repetitia gandului este ceva natural pentru autisti. Totusi, eu am

incercat intotdeauna sa caut sa ma gandesc la ceva nou. Se pare ca

functioneaza destul de bine.

• De asemenea, anumiti oameni raspund la ceva ce tu ai spus fara sa iti

dea timp sa termini fraza. Daca au anticipat corect, atunci nu e nevoie ca

tu sa mai termini fraza.

• Daca spui ceva ce nu are sens pentru ceilalti oameni, poate se vor

supara, dar te vor ierta, probabil. La urma urmei, oricui i se poate

intampla. Dar incearca sa nu faci asta prea des.

• Daca exista ceva ce vrei sa spui care nu e relevant dar este important,

de ex. „Te-a sunat Robert” sau „Mi-ar placea sa vorbesc ceva cu tine

pentru ca ma ingrijoreaza”, e mai bine sa te adresezi persoanei in cauza

atunci cand nu participă la conversatie. Incearca sa gasesti momentul

potrivit, sincronizeaza-te. Daca trebuie sa informezi cu privire la un mesaj

telefonic si crezi ca ai putea sa uiti daca astepti prea mult, scrie-l pe un

biletel si lasa-l langa telefon.

• Daca ceea ce trebuie sa spui este de importanta vitala, de

exemplu „Robert s-a lovit la cap, a cazut si e inconstient”, atunci

TREBUIE sa intrerupi conversatia.

• Pentru a te alatura unei conversatii, trebuie sa o asculti. A asculta poate

fi extrem de dificil, in special daca trebuie sa deschizi urechile 24 de ore

pe zi, dar situatia se imbunatateste pe masura ce exersezi. Lucrul cel

mai important pe care trebuie sa il asculti este argumentul principal al

conversatiei.

• Daca incearca sa stabileasca frecvent contact vizual cu tine, inseamna



ca le-ar placea sa asculte punctul tau de vedere.



• E mai uşor sa asculti daca nu ai idei preconcepute sau nu faci nicio

supozitie cu privire la ceea ce va spune cineva.

• Unele subiecte de conversatie sunt teme tabù si, daca nu esti sigur, e

mai bine sa te abtii.

• Atunci cand o conversatie atinge latura emotiva, oamenii, in mod

frecvent, spun chestii de genul „curaj”, „totul va fi bine”, „o, e

minunat”, „bine-ai facut!”. Atunci cand tu incerci sa spui aceste lucruri,

s-ar putea sa sune destul de plangaret si sentimental la inceput, dar

ajuta aceluiasi scop ca si cumpararea unei felicitari de aniversare pentru

cineva. Ajuta ca sa deschizi conversatia si ca sa il inviti pe celalalt sa

spuna cum se simte.



7.1 Cunostinte generale



• Desi, in general, este adevarat ca autistii sunt mai buni la captarea

detaliilor, asta se intampla doar atunci cand fac un efort constient si pot

avea mari probleme in captarea detaliilor corecte.

• In plus, fiind tot timpul absorbiti de propriile lor ganduri, poate fi foarte

dificil „sa invete lucrurile din mers”, acesta fiind modul in care majoritatea

oamenilor neurotipici sunt obisnuiti sa faca.

• Ar putea fi dificil sa te alaturi unei conversatii daca nu ai cunostintele

generale necesare. Problema cu acest tip de cunostinte este ca nu

exista o sursa de informatie unica unde sa o poti gasi, dar urmeaza

cateva sfaturi mai jos:

o In conversatii, cunostintele generale se refera la sport – in Anglia,

in general, e fotbalul -, muzica pop, filme, politica, medii de

comunicare, haine, hobby-uri si iesiri. Câteodată, in rare situatii,

exista cineva care sa fie expert in toate aceste lucruri.

o Multi adolescenti si tineri carora le place muzica pun mai mult

accent pe vedetele pop decat pe muzica pe care o compun.

Cateodata, inclusiv isi aleg partenerul astfel incat sa semene cat

mai mult cu vedetele sportive sau de pop. Cu acest tip de oameni,

cateodata, trebuie doar sa accepti ca poate nu esti compatibil si

sa cauti prieteni in alta parte.

o In legatura cu ultima indicatie, sportul (de ex. fotbalul) poate fi

si el destul de selectiv. Sportul este frecvent o ocupatie foarte

patriotica, in care oamenii sunt prietenosi intre ei daca sustin

aceeasi echipa, dar se cearta si îi înfrunta pe toti cei care sustin

echipele adverse.

• Televiziunea, radioul, videotecile si ziarele te pot ajuta sa inveti despre

aceste teme. La fel, in multe brosuri si reviste poti gasi lista celor mai

populare albume, CD-uri si filme. Daca te fortezi, insa, sa inveti despre

lucruri care nu te intereseaza, poate ca iti pierzi vremea, considerand ca



nu vrei cu adevarat sa participi la o conversatie pe aceste teme.



• Daca te decizi sa iti insuşeşti cunostintele generale de care ai nevoie

in anumite conversatii, este important sa incerci sa inveti si ascultand

conversatiile propriu-zise, punand o atentie speciala pe oamenii celebri

care sunt mentionati. Asta ar putea ajuta ca procesul de asimilare sa fie

mult mai rapid.



7.2 Nume



• Retinerea numelor oamenilor poate fi o problema, dar este foarte

importantă pentru temele de conversatie despre oameni celebri sau

pentru a urmari firul principal al unui film, al unei carti si, in special

povestile cu detectivi.

• Amintirea numelor oamenilor pe care ii cunosti poate fi, de asemenea,

dificilă, dar nu e atat de important pe cat ai putea sa crezi. Aminteste-

ti sa nu intrebi o persoana mai mult de doua ori care este numele sau

iar, dupa asta, daca inca nu reusesti sa iti amintesti cum se numeste,

incearca sa asculti data urmatoarea cand cineva o cheama si asa poti

rezolva problema.

• Te poate ajuta sa iti amintesti nume daca scrii mental o nota, unind

numele cu feţele, de exemplu, gandindu-te la lucruri cum ar fi „Sarah e

cea cu inelul in nas” sau „Bob e cel cu mustata”.



8. UMOR ŞI CONFLICT



Simtul umorului unei persoane autiste este frecvent legat de lucruri care

par prostii, ridiculitati sau lucruri care par putin lipsite de sens.

• Poate fi necesar sa te abtii sa razi atunci cand ceva e distractiv pentru

tine, dar nu chiar atat de distractiv pentru alte persoane. Rasul este una

dintre cele mai bune senzatii din lume si faptul ca va trebui sa ti-l reprimi

este o pacoste dar, chiar si asa, cand razi la momentul nepotrivit ar

putea sa superi alti oameni.

• Simtul umorului persoanelor neurotipice ţine, in mod frecvent, de

modurile ingenioase de a sublinia defectele altor persoane si de a le

provoca rusinea. Toata lumea este victima umorului celorlalti din cand in

cand, insa pe unii ii fac sa sufere mai mult decat pe ceilalti. Cateodata,

persoanele neurotipice pot fi destul de rautacioase cu umorul lor. Asta se

intampla in special intre adolescenti si tineri care poate nu sunt la fel de

atenti ca adultii.

• Pentru multi zoologi, umorul este substituirea umana a violentei pe

care animalele o utilizau intre ele pentru a stabili o ordine de dominatie

(ierarhie).

• Nimeni nu vobeste despre ierarhia din care face parte.



Multe gasti sau grupuri de oameni nu sunt foarte amabili cu necunoscutii,

insa unii sunt mai amabili decat altii.

În mod frecvent, motivul pentru care doua sau mai multe persoane se

unesc impotriva alteia este pentru ca le da un sentiment de unitate.

Pentru motive de acest tip, este mai usor cateodata sa vorbesti serios cu

cineva daca te gasesti intr-o astfel de situatie.

Daca, intr-un context sexual, spui sau faci ceva care poate fi interpretat

gresit, atunci se va face o gluma, probabil pe seama ta.

Daca esti victima glumei cuiva, de obicei o poti transforma – la tine in

cap – intr-o critica constructiva si atunci te poate ajuta sa iti construiesti

personalitatea.

Daca ti se face o gluma care nu e chiar asa urata, ar putea fi o idee buna

sa razi de tine insuti.

Daca o gluma sau un sarcasm sunt prea greu de suportat si te ranesc,

poti sa intrebi „ce vrei sa spui cu asta”, „de ce spui asta”, „si ce se

presupune ca inseamna asta” sau „asta nu e foarte amabil”. Poate

trebuie sa discerni singur si sa alegi raspunsul cel mai potrivit dar e

metoda buna de aparare atunci cand pui pe cineva in dilema.

Daca o gluma sau un sarcasm sunt cu adevarat ofensive, dureroase,

acesta este ultima resursa ce se poate folosi. Cu mult CALM, spune-

i ca gluma te-a ranit si intreaba-l daca stie ce inseamna ofensa. Daca

cealalta persoana spune „ce, nu stii de gluma?”, sau lasa sa treaca ceva

timp, tu mentine-te ferm si, cu calm, intreaba-l inca o data daca stie ce

inseamna a rani pe cineva.

In mod frecvent, intrebarile sunt o metoda de aparare mult mai puternica

decat afirmatiile.

Aminteste-ti ca oamenii care te şicaneaza fara motiv sunt, in general,

oameni slabi care proiecteaza asupra ta propriile lor slabiciuni.

Daca vrei sa participi la tachinarea altor persoane, trebuie sa tii cont de

urmatoarele:

o Incearca sa nu faci glume care sa raneasca, inclusiv daca restul

oamenilor vor face asta. Persoanele care fac asta, de obicei

gresesc.

o Incearca sa nu ii faci glume cu o persoană mai incisivă sau mai

pricepută decat tine, pentru ca s-ar putea razbuna si probabil o

va face mai bine decat tine, creandu-ti o imagine proasta. Este

echivalentul verbal de a cauta cearta cu cineva mai mare decat

tine.

o In plus, incearca sa nu îi faci glume unei persoane mai blande sau

mai speriate decat tine. Este echivalentul verbal de a lovi sau a

provoca o cearta cu cineva mai mic decat tine.

Nu fa glume despre parintii sau mamele oamenilor, decat daca toti ceilalti

fac asta. Cand se fac astfel de glume intr-un moment inoportun, oamenii



pot deveni violenti.



Incearca sa eviti sa razi de propriile tale glume.

Umorul nu este doar o confruntare amicala, ci si un mod foarte inteligent

prin care oamenii pot accepta tragediile vietii fara sa se deprime. „Radem

ca sa nu plangem”.



9. PROBLEME REFERITOARE LA SEXUALITATE SI ASPECTE

CU PRIVIRE LA IEŞIRI



Tinerii obisnuiesc mai degraba sa vorbeasca si sa glumeasca despre sex

decat sa il practice. Regulile sunt diferite intre fete si baieti.

• Daca un baiat are multe prietene, atunci el ar putea fi numit mascul sau

armasar. E un compliment.

• Majoritatea barbatilor se simt atrasi de femei atractive, inteligente si care

ii ajuta, insa asta ar putea varia de la un barbat la altul.

• Daca o fata are multi prieteni, atunci ar putea fi numita în multe feluri. E

o insulta, nu conteaza cat de incorect poate fi. Atunci cand cineva vrea

sa se adreseze unei femei in felul acesta, trebuie sa fie sigur ca va suna

ca o gluma si ca se spune la momentul potrivit. Daca nu esti sigur care e

momentul potrivit, atunci mai bine nu spune nimic.

• Majoritatea fetelor se simt atrase de barbati destul de atractivi, galanti,

capabili sa le interpreteze semnalele si sa le respecte limitele – vezi

limbajul corporal -, educati, curati, sinceri, care nu se grabesc, adaptabili,

pozitivi, care ajuta, carismatici, veseli, cu voce plina de caracter, nu

prea supusi si nici prea masculi si care demostreaza interes pentru

sentimentele lor. E greu sa intalnesti un barbat cu toate aceste calitati la

un loc si majoritatea femeilor nu se asteapta sa fii perfect.

• Asa cum regulile intre barbati si femei sunt diferite, si cele dintre gays si

lesbiene sunt diferite.

• E important sa cunosti injuraturile si limbajul argotic daca vrei sa intelegi

mare parte din umorul tinerilor. Daca mai tarziu tu nu vei dori sa folosesti

acele cuvinte, nu va trebui sa o faci si asta ar putea fi un lucru bun.

Totusi, poti sa le cauti intr-un dictionar, daca ai unul modern si mai

cuprinzator.

• Atunci cand te apropii prea mult de cineva, ai putea avea probleme, cu

exceptia faptului ca deja ai legat o stransa prietenie cu acea persoana.

Cu toate acestea, poate ca nu vrei sa construiesti bariere. Daca esti

barbat, daca le permiti unor persoane sa se prezinte si sa flirteze cu

tine, iar tu nici nu te superi şi nici nu flirtezi cu ele, atunci probabil alegi o

varianta fara probleme si asta, probabil, e ceva bun.

• Daca esti femeie, fii exigenta cu cei cu care flirtezi. Daca flirtezi cu un

barbat care nu e respectuos si intrece limitele, ai putea avea probleme.

• Atunci cand ai un contact fizic cu cealalta persoana, incearca sa dezvolti



un simt cu privire la ceea ce e potrivit si ceea ce nu e potrivit, altfel

anumite persoane ar putea deveni ostile cu tine intr-un mod misterios, si

nu iti vor spune de ce.



• Daca te indragostesti de cineva, nu lasa sa se stie. Oamenii ar putea

incepe sa faca glume pe seama ta si probabil ti-ai pierde toate sansele.

Ai putea sa i-o spui in secret unui prieten in care ai incredere si care

crezi ca te-ar putea ajuta. In acest capitol se dau sfaturi despre cum se

invita oamenii să iasă.

• Daca esti virgin, nu o spune la nimeni si incearca sa eviti conversatiile pe

aceste teme, in special daca esti barbat. Lumea e plina de virgini, multi

dintre ei de treizeci de ani si foarte putini recunosc de fapt. Daca tu deja

i-ai spus asta cuiva, nu-ti fa griji, nu mai spune la nimeni altcineva.

• Daca oamenii te tachineaza pentru ca esti virgin, nu ii lasa sa creada ca

te afecteaza si nu permite sa te influenteze ca sa te obsedeze cu tema

asta, pentru ca te-ar cauza doar anxietate si suferinta.

• De asemenea, nu te ingrijora sa faci ceva doar ca sa spui ca ai facut-

o. In plus, cand te intreaba „Ai facut-o deja?”, in mod normal e mai bine

sa raspunzi razand ceva de genul „Si pe tine ce te intereseaza?”, „e

personal” sau „ai grija de ale tale, mai bine”. Celalalt poate crede ca

oricum ai facut-o. La urma urmei, daca altcineva ti-ar spune ceva

asemanator, tu ce ai crede?

• Daca ai iesit de curand sau ai avut o relatie cu cineva, colegii sau

prietenii ar putea incerca prin metode destul de convingatoare sa afle cat

mai mult posibil din experienta ta. Asta ar putea fi extrem de jenant. In

astfel de situatii, tu poti decide sa nu spui absolut nimic, sperand ca ei sa

isi piarda interesul. Alternativ, ai putea pur si simplu sa NU îi iei in serios

si, razand, sa exagerezi in mod ridicol ceea ce s-a intamplat.

• Anumiti barbati gasesc dificil sa inteleaga ca magnificarea ego-ului

colecctionand povesti legate de relatii sexuale cu atatea femei cat mai

diferite cu putinta este insultatoare sau degradanta pentru ego-ul feminin.

• Ca sa fim sinceri, multi oameni considera ca prima lor experienta sexuală

i-a dezamăgit.



9.1. IESIRI NOCTURNE



Cel mai bun motiv de a iesi noaptea intr-un bar sau discoteca este acela

de a se simti bine si de vorbi cu alti oameni.

• Te-ai simti mult mai bine daca in iesirile tale nocturne, in loc sa mergi

singur, vei fi acompaniat de prieteni.

• Atunci cand iesi noaptea, regulile legate de limbajul corporal sunt si mai

importante.

• Ai grija la privire – macar atunci cand vorbesti cu o persoana. Daca

privesti pe cineva prea des, probabil ceilalti isi vor da seama, observand

cu coada ochiului. Asta ar putea fi incomod pentru toti. Le-ar putea

spune prietenilor lor si ar putea deveni in secret ostili fata de tine. Asta e



in special adevarat pentru barbatii care privesc fix femeile.



• Anumite persoane pot fi foarte amabile si educate cu tine atunci cand

te privesc in fata, dar ar putea avea intentii rautacioase atunci cand te

intorci. Daca vrei sa ai un semn ca intr-adevar le placi sau nu, reciteste

regulile contactului vizual.

• Daca te-au invitat la o petrecere, e mai bine sa ajungi cu cel putin o

jumatate de ora de intarziere.

• E mai bine sa faci o baie sau un duş inainte de a iesi.

• E mai bine sa nu fii primul pe pista de dans, inclusiv daca nu intelegi de

ce. Asta nu inseamna ca nu poti incerca sa convingi pe altcineva sa fie

primul.

• Daca esti intr-o discoteca si iti vine greu sa participi la o conversatie

pentru ca muzica e prea tare, atunci poate ca esti tipul de persoana care

se simte mai bine intr-un bar sau la o petrecere intre prieteni.

• Daca iti place sa bei alcool pentru ca devii mai sociabil, o bere sau doua

sunt probabil suficiente. Incearca sa nu bei mai mult, pentru ca asta ar

putea face ca oamenii sa isi piarda interesul pentru tine sau ar putea sa

profite de tine.

• Cei mai mulţi oameni NU cred ca cine fumeaza e cool (modern), astfel

incat nu incepe sa fumezi pentru asta.

• Daca mergi la o petrecere privata, in casa unui prieten, poate ca se va

fuma cannabis. Cannabis are multe nume diferite ca hasis, marihuana,

ciocolata, maria, iarba etc. Se amesteca in mod normal cu tutunul ca sa

se faca tigari sau pipe. Daca vrei sa experimentezi, tine cont de riscuri

si trebuie sa stii ca poti deveni si mai putin sociabil atunci cand fumezi.

In plus, drogurile te-ar putea afecta de o forma diferita decât în cazul

celorlalti oameni, deoarece chimica ta cerebrala este putin diferita.

• Ai grija unde si cu cine vorbesti despre substantele ilegale, pentru ca

SUNT ilegale.

• NICIODATA sa nu cumperi substante ilegale in strada, aproape sigur

sunt o inselatorie iar vanzatorii ar putea reactiona urat si ar putea deveni

violenti cu tine daca incerci sa fii prietenos cu ei.



9.2. RELATIILE



• Daca te hotarasti sa flirtezi cu cineva, atunci urmatoarele sfaturi ti-ar

putea fi de folos, dar este esential sa citesti primele capitole despre

limbajul corporal – in special limitele, contactul vizual si vestimentatia -,

denaturarea adevarului, conversatia, umorul si conflictul si umorul legat

de sex. De fapt, cel mai bine ar fi sa fi citit tot ce am scris pana aici.

• S-a spus traditional ca flirtul e munca de barbat, dar in epoca noastra, nu

e neobisnuit ca o femeie sa ia initiativa.

• Daca vrei sa flirtezi cu cineva, cel mai bine este sa ii vorbesti si sa NU te



apropii prea mult la inceput.



• Limitele convenabile variaza de la o persoana la alta (vezi limbajul

corporal).

• E important sa nu pari foarte anxios.

• Daca esti barbat, nu folosi prea multa lotiune de barbierit.

• Nu incerca sa flirtezi cu oricine, fa-o cu cineva care sa iti placa.

• Daca un barbat seduce o femeie care este beata atunci, in ochii tuturor,

el profita de ea.

• Daca esti barbat, in prezenta fetei cu care flirtezi, nu lasa sa iti scape

niciun comentariu despre cat de mult iti place o alta fata, oricat de subtil

crezi ca esti. Posibilitatile tale vor scadea. In orice caz, daca faci un

astfel de comentariu, sa fie de sincera admiratie.

• Daca esti fata si faci un comentariu de genul celui anterior in prezenta

unui barbat, el ar putea incepe sa isi imagineze mai mult decat ceea ce

tu vrei sa oferi.

• Daca o fata nu vrea sa iasa cu un baiat, va lasa sa se inteleaga acest

lucru, folosind cuvintele „prietenul meu” in conversatie. Cateodata, asta

nu e adevarat, dar majoritatea oamenilor cred ca e modul cel mai amabil

de a informa un baiat.

• A flirta cu cineva nu e in realitate foarte diferit de un interviu informal. Nu

uita sa ii privesti fata mai mult de doua treimi din timp – chiar si mai mult-,

in timp ce asculti sau vorbesti si sa zambesti putin. Daca celalalt face

acelasi lucru, inseamna ca si tu ii placi.

• Daca vrei sa ii ceri cuiva sa iasa cu tine, spune-i-o de o forma neoficiala

si sincera si intr-un loc unde nimeni altcineva te-ar putea auzi.

• Timpul care se scurge intre prima oara cand te intalnesti cineva si

momentul in care deveniti pereche poate fi oricare, incepand de la

cateva minute, la ore, zile, saptamani, luni si inclusiv ani. Daca trec doar

cateva secunde, probabil ceva nu e in regula.

• Poti intalni pe cineva cu care va fi extrem de imprevizibil sa poti iesi in

ORICE moment.

• Ai putea iesi o seara, doua sau trei cu cineva care iti place intr-adevar si

cu care iti faci iluzii, doar pentru a descoperi ca te dezamageste. Asta i

se poate intampla oricui si este greu de suportat atunci cand e ceva nou

pentru tine sa stai cu cineva.

• Multi oameni ies cu altii in secret sau petrec mult timp flirtand dar nu vor

recunoaste niciodata ca sunt impreuna. In mod frecvent, asta e natura

unei relatii deschise.

• Probabil lucrul cel mai dificil este acela de a gasi momentul cel mai

potrivit pentru a face primul pas si poate ca va trebui sa incalci vreuna

dintre regulile pe care le-am scris (sa faci o smecherie). Cand ii ceri

cuiva sa iasa cu tine e ca si cand pariezi intreaga ta autostima pentru a

te conforma cu raspunsul. Dar, chiar daca te refuza, un NU inseamna ca

a fost o prostie sa intrebi.



• Fii responsabil in orice moment şi aminteste-ti cat e de important sexul

cu protectie.



9.3 INVITATIILE



• E o lipsa de educatie să apari acasa la cineva care nu te-a invitat, cu

o excepţie: dacă ţi-a spus „vino oricând vrei”. În acest caz, invitaţia ar

putea însemna o dată pe lună sau în fiecare zi. Interpretarea depinde de

foarte multe lucruri.

• Pe de altă parte, câteodată e foarte greu să discerni dacă te-a invitat sau

nu.

• În general, este mai bine să suni înainte de a apărea acasă la cineva.

• În anumite circumstanţe, de ex. în cazul studenţilor, regulile sunt

puţin diferite, pentru că ei obişnuiesc să intre şi să iasă din diverse

apartamente. Chiar şi aşa, ai grijă.

• O invitaţie la o petrecere NU înseamnă că trebuie să mergi dacă nu vrei.

• Dacă te strecori la o petrecere cu mai mult de 20 de persoane şi nu

atragi atenţia, nimieni nu îşi va da seama.

• În general, este dificil să ştii care este cel mai potrivit moment pentru

a pleca dintr-o casă unde te-au invitat – nu ştii dacă ai stat prea mult

sau, dimpotrivă, dacă ei vor să mai rămâi. Dacă încep să spună că se

simt obosiţi, asta ar putea fi un mod politicos de a-ţi spune că vor să

pleci. Dacă îţi zâmbesc, făcând tot timpul contact vizual cu tine şi dacă

sunt foarte interesaţi de conversaţie, cel mai probabil este că vor să mai

rămâi.



9.4. SIGURANŢA PERSONALĂ



• Este mai bine pentru oricine, bărbat sau femeie, să evite să se plimbe

singuri noaptea pe străzi pustii sau prost luminate, dar aici enumăr

câteva sfaturi care să te protejeze.

• SĂ NU ŢII NICIODATĂ PORTOFELUL LA VEDERE

• Ai face bine să arunci o privire în jurul tău, din când în când.

• Nu coborî privirea în pământ, priveşte înainte.

• Dă impresia că ştii unde mergi şi nu arăta teamă.

• Dacă urmezi aceste reguli, vei părea mai puţin vulnerabil şi mai capabil

să te aperi.

• Dacă te ameninţă cineva şi începi să fugi, nu te opri, continuă să fugi.

• Dacă e prea târziu sau nu poţi să fugi, lasă-i să îţi ia portofelul dacă ţi-l

cer. E un preţ mic pentru siguranţa ta personală.

• Dacă îţi iau portofelul, anulează toate cărţile de credit imediat ce poţi şi



solicită altele, noi.



• Să nu încerci niciodată să negociezi cu cei care te atacă.

• Sun-o pe mama sau pe tatăl tău pentru a le spune că te-ai hotărât să

petreci noaptea asta afară, în casa altcuiva, altfel părinţii tăi pot fi atât de

îngrijoraţi încât pot suna la poliţie, ca să te caute.



9.5 VIOLUL



În cazul nefericit în care eşti victima unui atac sexual, probabil e o idee

bună să ţipi cât de tare poţi, înainte ca atacantul să aibă timp să te

ameninţe să taci.

• Poliţia sfătuieşte femeile să aibă cu ele diverse tipuri de alarme, ca

mijloace de precauţie.

• Majoritatea victimelor îşi cunosc atacanţii. Mai mult, majoritatea violurilor

nu au loc pe stradă.

• Dacă deja ţi s-a întâmplat asta, NU eşti unica/-ul, NU e vina ta şi, dacă o

să le povesteşti unor oameni de încredere, TE VOR CREDE.

• Dacă un simplu „NU” nu este suficient, atunci ce e?


Ultima editare efectuata de catre camel in Dum 6 Oct 2013 - 12:11, editata de 1 ori
Sus In jos
camel

camel


Mesaje : 946
Data de inscriere : 31/07/2010

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeVin 16 Sept 2011 - 6:15

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
10. CUM GĂSIM PRIETENI ADEVĂRAŢI


•În general, este greu de făcut diferenţa între un prieten adevărat şi unul fals, dar pentru autişti asta ar putea fi chiar şi mai greu. Urmează un tabel unde încerc să te ajut să înţelegi diferenţele.
PRIETENI ADEVĂRAŢI
Te trateaza la fel ca pe ceilalti prieteni ai sai
Te fac sa te simti bine atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Daca te felicita, o fac intr-un mod autentic, sincer.
Te trateaza ca pe un egal.
Te pot ajuta să vezi lucruri nepotrivite.

PRIETENI FALŞI
Se poarta cu tine in mod diferit de cum se poarta cu ceilalti.
Te fac sa te simti bine pe termen scurt, dar ulterior te abandoneaza.
Îţi pot face multe complimente care NU  sunt sincere.
Mulţi te ameninţă că nu îţi vor mai fi prieteni sau că nu se vor mai juca cu
tine, dacă nu faci ce îţi cer ei.


Probabil în marea majoritate oamenii pe care îi vei întâlni nu se vor potrivi exact cu niciuna dintre categoriile descrise în tabelul de mai sus,situaţie în care va trebui să discerni singur.

• Nu trăi cu iluzia că toţi oamenii pe care o cunoşti îşi fac griji pentru tine,pentru că nu este adevărat. Cei cărora le pasă de tine sunt din categoria prietenilor adevăraţi şi, bineînţeles, familia.

• Să nu subestimezi niciodată valoarea unui prieten adevărat.

11. CUM SE MENŢINE TABLA CURATĂ

•De fiecare dată când mergem într-un loc nou, unde nu ne cunoaşte încă nimeni, începem cu o reputaţie intactă, cu alte cuvinte cu tabla complet curată.

Oamenii îşi murdăresc tabla în mare măsură datorită faptului că nu respectă regulile sociale nescrise.

Dacă vei aplica în mod constant ceea ce ai citit în cartea asta, ar trebui să fie suficient pentru a menţine tabla destul de curată, dar să nu te aştepţi ca tabla ta să fie mai curată decât a celorlaţi oameni.

Toţi oamenii încearcă, la nivel mental, să reţină starea în care se află tabla fiecărei persoane cunoscute. Asta înseamnă: lucruri pe care le-au spus, lucruri pe care le-au făcut, lucruri pe care le pot sau nu le pot face şi, în general, modul în care se comportă (impresia pe care o lasă celor din jur).

Oamenii vor râde de tine bazându-se, în principal, pe tabla asta a ta.

Dacă tabla ta e murdară, nu dispera, în general e un proces reversibil şi, dacă ai răbdare şi încetezi să faci greşit anumite lucruri, situaţia se îmbunătăţeşte treptat.

Încearcă să nu le povesteşti celorlalţi prea mult despre tine sau despre slăbiciunile tale. Poţi face asta doar dacă i-ai cunoscut bine.

Cunoaşterea înseamnă putere. Asta nu înseamnă că trebuie să te reprimi.Dacă vrei, poţi să afli în ce stadiu se află tablele altor persoane,deschizând bine urechile, fiind atent.

Exista anumite persoane cărora le place să iasă în evidenţă. Oamenii care ies în evidenţă dar care nu respectă regulile sociale nescrise pot deveni uşor ţinta ideală a batjocurii şi dispreţului colectiv.

La fel, atunci când cineva se face de râs poate deveni ţinta ideală dar,dacă ai Sindromul Asperger, în multe cazuri este dificil să înţelegi exact ce înseamnă asta.

A te face de râs înseamnă, în general, să faci în public anumite lucruri care te fac să pari diferit de ceilalţi (fiind astfel cel în plus, sau ciudatul).

Despre oamenii care au capacitatea de a ieşi în evidenţă şi, în acelaşi timp, de a fi populari, se spune că au carismă. Este un dar natural al unor oameni care, de multe ori, implică şi capacitatea de a înţelege foarte exact ceea ce se întâmplă în jurul lor. Credinţa populară este că poţi fi carismatic doar dacă te naşti aşa, dar regula asta nu aplică în cazul Sindromului Asperger.

În mod normal este mai bine să te remarci pentru calităţi interioare decât pentru exteriorul tău.


12. CUM ŞTERGI TABLA


În anumite grupuri, dacă spui că vrei să ştergi tabla, le spui, cu asta, că eşti autist. Asta e doar decizia ta. Totuşi, ai putea să vrei să îi spui asta unei singure persoane din grup
- de preferinţă celui care îţi este cel mai bun prieten – ceea ce poate fi o idee bună, dacă vrei să rămână un secret. Altfel, mesajul se poate răspândi pe la spate şi va fi foarte greu să îţi dai seama dacă oamenii au aflat sau nu.

Îmbunătăţirea reputaţiei pentru prima oară poate fi dificilă, dar, pe măsură ce oamenii află, ar putea deveni mai puţin ostili cu tine şi puţin mai toleranţi.

Pe de altă parte, poate ai şters tabla de atâtea ori şi cu atâţia oameni,încât eşti sătul să mai spui ceva.

Pe măsură ce creşti, ai putea descoperi metode mai eficiente de a-ţi îmbunătăţi reputaţia. Oamenii buni şi maturi îţi pot semnala multe lucruri cu scopul de fi mai constructiv. Cu toate acestea, e mai bine să faceţi asta când sunteţi doar voi doi.

Îmbunătăţirea reputaţiei tale ar putea trezi interesul multor oameni.

Dacă mesajul că eşti autist ajunge la urechile unei persoane care s-a comportat urât cu tine, poate că se va simţi vinovată şi va face ceva bun în viitor. Asta nu se întâmplă întotdeauna.

Cea mai proastă reacţie pe care ai putea-o obţine este cea în care oamenii devin şi mai ostili atunci când află despre tine. Aproape de fiecare dată, aceştia sunt oameni care nu te apreciau prea mult nici la început şi care nu ştiu ce este autismul.

Poate fi dificil când ai de a face cu oameni care nu te cred atunci când le spui că eşti autist, dar dacă tu cunoşti toate detaliile, le poţi face pulbere anumite mituri (de exemplu, atunci când oamenii îţi spun nu e posibil să fii autist pentru că menţii mult timp contactul vizual).

Ar putea fi mai bine să nu ştergeţi tabla cu copii sau tineri adolescenţi,decât dacă vă cunoaşteţi foarte bine.

13. EDUCAŢIA


• Ai putea da peste profesori care să te frâneze, pentru că ei cred că nu eşti suficient de inteligent ca să treci examenele. Dacă tu în interior eşti sigur că eşti inteligent, atunci situaţia asta ar putea să fie foarte frustrantă. Încearcă să obţii ajutorul unui profesor cu care te înţelegi bine.

• Dacă te frânează faptul că nu te descurci bine la examene, asta s-ar putea datora faptului că scrii despre situaţii ciudate sau nerezonabile,caz în care lectura acestei cărţi te-ar putea ajuta. Aminteşte-ţi că se referă mai degrabă la sentimente decât la cuvinte.


Fii atent la orice notificare a profesorilor, chiar dacă la început ţi se pare lipsită de importanţă.

Atunci când oamenii îţi explică lucruri care pare interesant sau atunci când asculţi la ore, e important să demonstrezi interes, altfel oamenii vor crede că te plictiseşti.

Fii foarte atent la carnetul de note şi observaţii, pentru că de foarte multe ori criticile sunt constructive.

Una dintre problemele cu care probabil te confrunţi la ore sau în discuţii şi conferinţe este concentrarea. Nimeni nu e în stare să se concentreze 100% timp de o oră completă, dar ceea ce se aşteaptă de la tine este iei notiţe care te vor ajuta să îţi aminteşti mai târziu.

Dacă un conferenţiar sau un profesor pun o întrebare şi nu ridică mâna nimeni, de multe ori poate însemna că nimeni nu vrea să iasă în evidenţă, NU că nimeni nu ştie răspunsul.

Câteodată este greu să distingi între informaţia pe care trebuie sau nu să o memorezi.

Dacă demonstrezi că posezi o cantitate mare de cunoştinţe academice pentru a obţine recunoaşterea publică, atunci eşti pe un drum greşit,indiferent cât de inteligenţi sunt oamenii cu care vorbeşti.

Aminteşte-ţi că majoritatea oamenilor exagerează cu privire la cât de puţin timp învaţă / studiază.

Încearcă să nu te compari prea mult cu ceilalţi oameni.

Probabil îţi faci prea multe griji pentru examene, dar aminteşte-ţi că poţi avea o viaţă fericită şi completă inclusiv fără niciun fel de calificare şi mulţi oameni aleg asta.

E posibil ca matematica, ştiinţele exacte şi limbile străine să ţi se pară mai uşoare decât româna şi istoria, contrar opiniei generale.

Aminteşte-ţi că există un set de reguli şi convenţii cu privire la metoda de studiu şi la cea de prezentare. Ca să stăpâneşti aceste indicaţii şi să le poţi aplica, probabil ar fi mai bine să ai un program de studiu, pentru a obţine note mai bune la examene.

Unul dintre simptomele autismului este că te poţi simţi derutat dacă se întrerupe rutina ta zilnică sau săptămânală. Ar trebui să îţi structurezi timpul în aşa fel încât să ai timp să studiezi dar să laşi timp şi pentru alte lucruri, cum ar fi: să te uiţi la televizor, să vezi filme, să asculţi muzică sau să faci o plimbare. Dacă te invită cineva să ieşi, încearcă să îţi faci griji prea mari cu munca / temele, încearcă să fii flexibil. Vei avea suficient timp şi pentru muncă.

14. VIAŢA DEPARTE DE CASA PĂRINTEASCĂ



• Ai putea începe să te îndepărtezi de casă din diverse motive, cum ar fi pentru că ai vrea să fii independent sau pentru că mergi la facultate, inclusiv pentru că vrei să mergi într-o tabără pentru o săptămână sau două, ca să mai vezi şi alţi oameni.

• Vei începe cu tabla curată. Ca să o menţii aşa, citeşte capitolele referitoare la asta.

• E posibil să trebuiască să fii destul de flexibil cu rutina, dacă vrei să ai şansa să ieşi. În plus, dacă sunteţi mai multe persoane în aceeaşi locuinţă, poate va trebui să îţi aştepţi rândul să foloseşti aragazul/bucătăria sau va trebui să te înţelegi cu ceilalţi cu privire la programul tău preferat de televiziune, pentru că deseori oamenii vor să vadă altceva –şi există un singur televizor.

• Rutina ta s-ar putea complica destul de mult şi ar putea fi greu de controlat dacă urmezi un curs sau dacă desfăşori o activitate stresantă,caz în care ar putea fi util să planifici bine fiecare săptămână – asta durează aproximativ 20 de minute, duminica seara, dar pe termen lung vei economisi mult timp.

• La fel de important este şi să pregăteşti toate detaliile unui proiect astfel încât să fie gata cu o noapte înainte. În acest fel, dimineaţa nu vei mai alerga stresat, încercând să te organizezi într-un moment în care oricum te grăbeşti să pleci cât mai repede la lucru / facultate.

• Înainte de a intra într-o cameră sau într-un birou, sună sau ciocăneşte la uşă, altfel e posibil să te certe.

• Atunci când lipseşti mai mult de 24 de ore, informează-ţi colegii de apartament/cameră, altfel vor fi îngrijoraţi chiar şi cei care par mai distanţi. Dacă n-ai făcut-o înainte de plecare, sună-i la telefon.

• Oamenii se aşteaptă să faci ordine sau să faci curăţenie din când în când. Asta se numeşte „să-ţi faci partea ta” şi se presupune că fiecăruia îi revin responsabilităţi egale şi că se face un efort de echipă pentru ca locuinţa să se menţină curată şi ordonată.

• Unii oameni nu îşi fac griji dacă e dezordine, atâta timp cât e o dezordine igienică, dar alţi oameni nu suportă dezordinea şi cred că fiecare trebuie să îşi îndeplinească sarcinile şi să facă ordine în mod regulat.

Dacă vei avea noroc, vei locui cu oameni care să îţi împărtăşească atitudinea. În plus, oamenii care nu suportă dezordinea au tendinţa de a face comentarii dacă observă că, de exemplu, nu te speli cu suficientă frecvenţă.

• E posibil ca tu să ai un arsenal întreg de tehnici la bucătărie şi să fie diferit de al celorlalţi. Pentru anumite persoane asta e în regulă atât timp cât nu vei lăsa în urmă multă dezordine şi dacă manierele tale din timpul mesei sunt corecte. Totuşi, alţi oameni ar putea face unele comentarii şi ţi-ar putea cere să faci ca ei. Este alegerea ta dacă vei continua în felul tău sau dacă te vei adapta, în orice caz gândeşte-te la ambele opţiuni.

• Dacă încerci să ţii minte felul în care alţi oameni gătesc, fac ordine, îşi spală hainele, fac curat sau îşi fac cumpărăturile, vei putea să înveţi mai repede modalităţi mai eficiente de a face tu însuţi toate aceste lucruri.

Poţi folosi unele „scurtături” atunci când este vorba despre munca extra.


• Dacă ai puţin timp liber, ai putea merge la magazin, pentru a cumpăra ingredientele necesare pregătirii unei reţete cu adevărat gustoase. Dacă ai reţeta sau dacă recipientul produsului este însoţit de câteva sfaturi de preparare, încearcă să le urmezi întocmai, în loc să schimbi ceva. În plus, e ceva mai ieftin dacă planifici bine şi cumperi toate ingredientele de care ai nevoie de la supermarket, în loc de la magazinul din colţ.

• Persoanele neurotipice sunt destul de abile să îşi amintească ce rafturi sau dulapuri corespund farfuriilor, paharelor, oalelor etc. Astfel de abilităţi le permit să facă munca de detectivi şi să îşi dea seama de cum stau lucrurile.

• Dacă unii colegi de apartament fumează sau folosesc anumite substanţe ilegale, nu spune niciun cuvânt despre ei în afara apartamentului – vezi capitolul „Ieşirile nocturne” pentru mai multe informaţii.

• Dacă respecţi indicaţiile date la capitolul „Limbajul Corporal”, ai putea fi o persoană cu care se poate convieţui mai uşor. Aminteşte-ţi şi că în apartament ar putea exista o ierarhie de care toată lumea este conştientă dar despre care nu vorbeşte nimeni, niciodată.

• Ai putea locui într-un apartament în care toată lumea se poartă urât cu tine tot timpul, caz în care ar putea fi o idee bună să te muţi în altă parte,să o iei de la capăt cu alţi oameni şi cu tabla curată.

• De fiecare dată când este posibil, citeşte bine contractul şi verifică-l înainte de a-l semna şi de a te muta în noua locuinţă.

14.1. Folosirea Telefonului


• Atunci când răspunzi la telefon, vorbeşte clar, calm şi educat.

• Când vorbeşti la telefon, poate fi mai uşoară comunicarea ştiind că limbajul corporal şi contactul vizual nu mai sunt importante, dar tonul vocii şi claritatea limbajului capătă o importanţă mai mare.

• Dacă sună cineva care vrea să vorbească cu o altă persoană, întreabă politicos „Cine o caută?”, ca să îţi spună exact numele şi atunci răspunde-i „Bine, permiteţi-mi să verific dacă este acasă”. În acest fel, cealaltă persoană are posibilitatea de a te întreba „cine mă caută?” şi poate îţi va răspunde „spune-i că nu sunt acasă”, dacă este vorba despre cineva cu care nu vrea să vorbească.

• Dacă persoana pe care o caută nu este acasă, poţi să întrebi dacă doreşte să lase un mesaj, caz în care poate nu vei putea să îţi aminteşti ce îţi comunică şi de aceea TREBUIE să scrii mesajul pe o hârtie şi să îl laşi lângă telefon.

• Atunci când suni pe cineva, încearcă să nu fie dimineaţa foarte devreme sau noaptea târziu. Asta ar putea însemna că trebuie să ai foarte multă răbdare. Dacă vrei să suni o persoană pe care tocmai ai cunoscut-o şi care ţi-a plăcut, e important să nu te grăbeşti să suni imediat după ce v-aţi întâlnit. E mai bine să aştepţi să treacă măcar o zi.


14.2. MUSAFIRII

Există anumite lucruri pe care trebuie să le ştii şi care aplică atunci când vrei să inviţi pe cineva acasă la tine, când tu mergi în vizită la cineva şi inclusiv când locuieşti cu un prieten în acelaşi apartament/casă.

• În mod normal, gazda este cea care trebuie să ofere musafirului ceva de băut. Musafirul nu ar trebui să ceară, ci gazda ar trebui să ofere.

• Câteodată, trebuie să faci puţin efort pentru ca invitatul să se simtă bine.

• Încearcă să eviţi situaţiile în care musafirul s-ar putea simţi uşor încolţit fizic sau verbal. Cel puţin aşteaptă să îl cunoşti mai bine.

• Încearcă să eviţi situaţiile în care laşi singur un prieten sau un oaspete în mod neaşteptat.

• E dificil să ştii care e cel mai potrivit moment pentru a-ţi lua la revedere. Câteodată oamenii fac insinuări subtile sau indirecte care înseamnă că anumite persoane ar fi bine să plece. Dacă nu te prinzi imediat care e mesajul, câteodată poate apărea un moment jenant de tensiune. Totuşi, un zâmbet poate face ca despărţirea să fie, brusc, mai uşoară.

•15. INTERVIURILE ŞI MUNCA

• La un interviu, limbajul corporal este foarte important şi trebuie să pari relaxat şi sigur de tine însuţi.

• Primele impresii sunt extrem de importante.

• Pregăteşte cât poţi de bine răspunsuri pentru orice întrebare posibilă, dar încearcă să nu se vadă că ai învăţat răspunsurile pe de rost şi încearcă să nu fii rigid cu răspunsurile pe care le dai. E bine să te ajute cineva în etapa asta.

• Cunoaşte-ţi talentele şi abilităţile.

• Către finalul întâlnirii, intervievatorul ar putea lăsa să îi scape anumite indicii (în principal folosind limbajul corporal) din care să deduci dacă este probabil sau nu să obţii postul respectiv.

• Există cursuri speciale care te învaţă tehnici pentru interviuri.

• La locul de muncă se aplică aceleaşi reguli ca peste tot, cu diferenţa că la locul de muncă e în joc postul tău. Asta înseamnă că este extrem de important să menţii tabla curată, altfel vei deveni ţapul ispăşitor, ceea ce e o ameninţare serioasă pentru locul tău de muncă (vezi „Denaturarea adevărului”).

• Dacă ai îndoieli, stai liniştit. Câteodată, cei din conducere apreciază pozitiv o astfel de atitudine.

• Îţi place sau nu, ca autist sau persoană cu sindromul Asperger, unele locuri de muncă sunt mai convenabile decât altele. Dau câteva exemple în continuare:

Locuri de muncă adecvate

Proiectant

Programator de sisteme

Operator sau analist

Cercetător ştiinţific

Cercetător în medicină

Arhitect



Locuri de muncă inadecvate

Vânzător

Director

Avocat sau procuror

Ofiţer de poliţie

Medic, dentist sau inspector sanitar

Profesor de liceu

Pilot de avion



(Majoritatea pot fi meserii foarte stresante şi competitive care implică luarea de decizii dificile şi ajungerea la compromisuri în situaţii în care alţi oameni te supun la mari presiuni.)


(Toate aceste meserii sunt respectabile şi în general implică medii în care oamenii sunt poate mai toleranţi cu cei agitaţi. Te rog să ţii cont de faptul că meseriile

exemplificate mai sus implică studii destul de dificile şi că există multe altele, mai uşoare.)



• La locul de muncă, toată lumea este supusă la mari presiuni pentru a-şi menţine locul de muncă. Asta înseamnă că trebuie să fii tot timpul organizat şi metodic, pentru a evita situaţiile confuze. Este foarte importantă o bună comunicare.

• Oricât de trist ar părea, la servici pot apărea situaţii jenante, în care vei putea simţi o mare compasiune faţă de cineva care este pe punctul de a-şi pierde locul de muncă pe nedrept. Cu toate acestea, atunci când îi iei apărarea, se întâmplă deseori să îţi pui în pericol propriul tău loc de muncă. Atunci când vrei să iei apărarea cuiva şi te confrunţi cu superiorii, trebuie să te întrebi mai întâi dacă merită să îţi asumi acest risc.

• Trebuie să fii foarte atent cu „personalitatea autoritară”. Aceşti oameni tind să urmeze textual manualul de utilizare, sunt foarte respectuoşi cu şefii, îşi tratează subalternii cu superioritate şi e destul de greu să te înţelegi cu ei. E important să ţii cont de faptul că aceşti oameni pot fi deseori mult mai vicleni decât par.

• Dacă lucrezi în cercetare, e posibil să apară o situaţie în care să trebuiască să patentezi, să înregistrezi proprietatea intelectuală sau să ai dovezi că eşti proprietarul intelectual al unui proiect sau piese elaborate de tine. Procedeul cel mai simplu este să îi faci o copie, o pui într-un plic şi o trimiţi prin poştă la adresa ta. După ce îţi ajunge plicul, nu îl deschide, ci păstrează-l într-un loc sigur.

•În viaţă întâlnim, în general, trei tipuri diferite de oameni: supuşi, hotărâţi şi agresivi. Încearcă să fii genul hotărât.



16. CONDUSUL MAŞINII

• Condusul e o artă destul de dificil de învăţat. Rapiditatea cu care înveţi să şofezi nu are nimic de a face cu inteligenţa ta pentru alte lucruri.

Adevăraţi mototoli sunt în stare să înveţe să conducă după doar cinci ore la şcoala de şoferi, în timp ce oameni cu adevărat inteligenţi ar putea avea nevoie de cincizeci de ore.

• Ca să învăţ să şofez am trecut printr-un adevărat infern. Cel mai greu pentru mine a fost să anticipez şi să previn. În plus, unul dintre instructori era foarte autoritar.

• Dacă poţi, încearcă să găseşti un instructor mai sensibil. Unii pot fi foarte încăpăţânaţi, iritabili, impulsivi sau îşi pot pierde răbdarea cu uşurinţă.

• După cum am mai spus, încearcă să nu te compari cu alţi oameni. Ar putea exagera cu privire la numărul mic de ore de care au avut nevoie ca să înveţe să şofeze şi ar putea minţi când vor spune că au trecut examenul de la prima încercare.

• Şi progresul lent e tot un progres.

17. CĂLĂTORIILE ÎN STRĂINĂTATE

•Dacă vei călători în străinătate, va trebui să te adaptezi unui stil de viaţă destul de diferit. Asta ar putea fi o experienţă plăcută sau ar putea fi destul de dificil şi incomod pentru tine (un şoc cultural).

• De fiecare dată când te găseşti într-o altă ţară, fii foarte atent atunci când traversezi strada, pentru că în unele ţări există numeroşi şoferi nesăbuiţi,şoferi beţi, care conduc cu viteză excesivă, care o iau pe scurtături, careţipă la alţi şoferi şi care sunt nişte încrezuţi.
 
• Dacă eşti într-o călătorie pe cont propriu şi pe riscul tău, ai mare grijă ce destinaţii alegi, caută motivele pentru care majoritatea oamenilor merg acolo şi NU te grăbi să iei o decizie.

• Dacă decizi să mergi într-o expediţie, aminteşte-ţi că s-ar putea să trebuiască să călătoreşti şi să trăieşti cu un grup de oameni aproape 24 de ore zilnic şi că regulile date la capitolul „Trăind departe de casa părintească” ar putea fi de două ori mai greu de aplicat. În plus, ar putea fi un stil de viaţă în mod special enervant şi deloc confortabil.

• Dacă experienţa nu rezultă atât de plăcută pe cât te aşteptai, ai putea decide să abandonezi grupul, să mergi pe cont propriu şi să vorbeşti cu oamenii din acea ţară, iar ei te-ar putea primi cu braţele deschise şi te-ar putea trata ca pe un oaspete de onoare la ei acasă, unde ritmul de viaţă ar putea fi mult mai liniştit decât cel cu care eşti tu obişnuit.

• Dacă vei fi găzduit în casa cuiva cu valizele şi tot ceea ce posezi, ia măsuri de precauţie şi scrie acea adresă şi/sau numărul de telefon cât mai repede posibil, de preferinţă în secret, astfel încât, dacă te pierzi (de ex. în oraş) să poţi reveni. Atunci când oamenii sunt foarte prietenoşi, e foarte uşor ca o persoană cu sindromul Asperger să devină foarte încrezătoare.

• Pe de altă parte, în ţările vestice oamenii sunt mai reci, nu îi interesează persoana ta şi ar putea fi destul de incomod să vorbeşti cu ei. De asemenea, în astfel de locuri pot apărea situaţii jenante, tensiuni rasiale, prejudecăţi astfel încât, dacă eşti de o altă religie decât ei, ar fi mai bine să ţii asta pentru tine.

•În ţările din lumea a treia, lucrurile tind să nu funcţioneze aşa de bine ca în vest şi gradul de pericol e mai mare. Chiar şi atunci când oamenii sunt excesiv de amabili, pot deveni, câteodată destul de dezagreabili dacă sunt provocaţi sau iritaţi într-un fel sau altul. Viaţa ar putea valora mult mai puţin ca în occident.

• În ţările din lumea a treia, lumea ar putea fi de o sută de ori mai săracă decât în occident dar asta nu înseamnă că o să îi ajuţi dacă le oferi banii tăi. În ţările sărace corupte, banii au mereu tendinţa de a-şi găsi drumul către buzunarele celor bogaţi şi mai puţin scrupuloşi care îi exploatează pe cei săraci. Organizaţiile de ajutor umanitar au mai multă experienţă la dirijarea banilor şi resurselor către oamenii săraci şi acolo unde aceştia trăiesc.

• În multe ţări din lumea a treia, poliţia, sistemul legislativ şi judecătoresc pot fi foarte complicate şi corupte astfel încât nu te băga în probleme şi încearcă să fii cât mai discret. Poliţia ar putea să ceară mită şi să scoată mulţi bani de la tine, dispunând de tine ca ţap ispăşitor şi ţinându-te la arest într-una din celulele lor infecte, deseori suprapopulate şi foarte incomode.

• Dacă vei călători în străinătate în mod independent pentru prima dată, e mai bine să mergi în ţări civilizate ca Franţa, Olanda, Spania, Scoţia sau Elveţia toate având zone foarte frumoase.



17.1. CUMPĂRĂTURILE ŞI NEGOCIERILE



• În multe ţări – în toate din lumea a treia dar şi în unele din zona Mediteranei – se presupune că la piaţă trebuie să negociezi. Preţurile pot varia între diverse tarabe, de la o optime şi până la jumătate din ceea ce te-ai aştepta să coste, în mod normal, într-un magazin din vest. Negociază zâmbind şi cu moralul ridicat, dar aminteşte-ţi că întotdeauna e responsabilitatea ta să fii hotărât şi să nu te laşi furat. De asemenea, e exclusiv responsabilitatea vânzătorului să micşoreze preţul şi să nu vândă în pierdere. Dacă obţii un preţ bun, vânzătorul ar putea spune ceva ca să te simţi vinovat, de exemplu „mi-ai luat mâncarea de la gura copiilor!”.

• Aminteşte-ţi că, dacă te înşeală, te-ai putea înfuria cu tine însuţi.

• Aceşti oameni nu vând în pierdere, unii dintre ei pot avea zeci de ani de experienţă în vânzări.

• Dacă cineva vrea să facă o afacere care ţi se pare necinstită sau dubioasă, spune un simplu „nu, mulţumesc” şi îndepărtează-te calm.

• E foarte uşor să fii înşelat dacă nu eşti familiarizat cu moneda ţării.

• Dacă faci un aranjament informal cu cineva, încearcă să nu fii nici exagerat de generos, dar nici foarte zgârcit. Poate fi dificil să găseşti un echilibru.



18. OPORTUNITĂŢI


• Primul pas pentru a avea o viaţă socială este, de multe ori, să citeşti anunţurile din presa locală şi să pui mâna pe telefon. Deseori, etapa cea mai grea este aceea de a ridica receptorul.

• Cluburile şi barurile pot fi eficiente pentru a întâlni oameni, dar de multe ori e nevoie să ai un hobby sau să te intereseze ceva anume, dacă vrei să fii apreciat de grup. Cu toate astea, există şi cluburi sau alte locuri care au un singur scop: ca oamenii să se reunească.

• Munca voluntară se anunţă prin ziare sau la o librărie din oraşul tău.

• De asemenea, poate fi o idee bună să te înscrii la cursuri care se ţin seara. Cursurile de consultaţă sau de psihologie te-ar putea ajuta să înţelegi mai bine interacţiunile sociale. Chiar dacă nu treci examenele, ai putea descoperi că beneficiezi de curs mai mult decât orice alt elev.


Ultima editare efectuata de catre camel in Dum 6 Oct 2013 - 12:03, editata de 4 ori
Sus In jos
camel

camel


Mesaje : 946
Data de inscriere : 31/07/2010

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeDum 6 Oct 2013 - 11:16

TEST PENTRU SINDROMUL ASPERGER
(Proprietar intelectual Davy Bravo)

Am observat ca sindromul Asperger este putin cunoscut intre psihologi si psihiatri, ca sa nu mai vorbesc de oameni in general, care nu reusesc sa inteleaga cum o persoana poate prezenta asemenea limitari si disfunctii sociale si cognitive. Eu insami nu stiam nimic despre aceasta tema, pana acum 2 ani, cand fiul meu a fost diagnosticat.
Acest test urmeaza strict CRITERIILE DE DIAGNOSTIC ALE TULBURARII ASPERGER (DSM-IV-TR 2000), document oficial al Societatii Americane de Psihiatrie. Aceste criterii stabilesc un minim de caracteristici care configureazaun caz de sindrom ASperger.
Instructiuni: marcati alternativele care coincid cu diferite aspecte ale personalitatii fiului/fiicei dvs. Marcati o caracteristica doar daca afirmatia este INTOTDEAUNA sau APROAPE INTOTDEAUNA adevarata pentru dvs. Ca parinti, incercati sa va observati si sa va cunoasteti foarte bine copilul si fiti pe deplin sinceri cu el si cu dvs. atunci cand ii faceti acest test!

1. RELATII SOCIALE
º Evita sa priveasca direct in ochii altor persoane
º Gesturile sale si/sau limbajul corporalsunt foarte diferite de cele ale majoritatii persoanelor de aceeasi varsta
º De obicei interpreteaza prost expresiile faciale ale persoanelor sau nu le poate interpreta deloc
º Stabileste greu sau foarte greu relatii sociale cu persoanele de aceeasi varsta
º Nu-si exprima si nu impartaseste interesele sale in mod spontan
º Nu isi arata scopurile sau oboiectivele altor persoane si nu cauta colaborarea acestora pentru a-si realiza aceste scopuri
º Ii este greu sa-si dea seama daca actiunile si cuvintele sale sunt acceptabile sau nu din punct de vedere social; uneori ajunge sa incalce normele sociale fara sa-si dea seama
º Pune intrebari sau face comentarii fara sa tina seama de sentimentelei emotiile celorlalti, ceea ce uneori ofenseaza
º Nu vede relatiile interumane ca mutuale ("sunt prietenul tau, dar tu nu esti in mod necesar prietenul meu")
º Ii este greu sa "ghiceasca" intentiile sau expresiile implicite ale persoanelor (de exemplu dificultatea de a detecta sarcasmul)
º Are mari dificultati in a se pune in locul altcuiva si a-i intui stadiul mental
º Nu are tendinta de a recompensa ceea ce altii fac pentru el sau, viceversa, nu asteapta nimic in schimbul actiunilor sale

2. TIPARE DE COMPORTAMENT
º Este obsedat de teme sau activitati cu o mare specificitate (exemple: calculatorul, origami, oi, mitologia egipteana etc)
º Interesele sale sunt neasteptate, foarte intense si extrem de absorbante
º Adera la anumite rutine, ritualuri sau obiceiuri care par sa nu aiba nicio utilitate practica
º Ii place sa mentina o anumita ordine si predictibilate in viata sa, iar schimbarile in rutina zilnica ii produc confuzie
º Ii este dificil sa adopte noi rutine (diete, exercitii, tehnici de studiu, tratamente medicale, terapii)
º In zonele sale creative de interes este foarte perfectionist, de aceea ii va lua mult timp pentru a-si realiza activitatile si obiectivele
º Cand atentia ii este distrasa, incepe sa faca anumite miscari repetitive, fara sa-si dea seama
º Cand este asezat sau culcat, corpul sau tinde sa adopte anumite pozitii complexe
º Uneori ii atrag in mod deosebit atentia anumite parti specifice ale obiectelor
º Ii este greu sa mentina privirea fixa au sa observe mediul sau inconjurator ca un intreg; intotdeauna tinde sa observe detaliile, partile individuale ale acestui intreg

3. CONSECINTE LA NIVEL COTIDIAN
º Cunoaste foarte putine persoane care ii impartasesc interesele
º Nu il atrag majoritatea activitatilor comune ale persoanelor din mediul sau
º Nu prezinta interes pentru evenimentele sociale (ex.: plimbari, petreceri, concerte etc)
º Mentine o clara separare intre mediul social si cel de munca sau studiu
º In munca sau studiu prefera sa-i fie cunoscute mai bine capacitatile tehnice decat caracteristicile personale (familie, timpul liber, preferinte)
º La o varsta mai matura ii este greu sa-si faca un partener sentimental, desi majoritatea celor de varsta lui deja il au
º A suferit sau a facut pe ceilalti sa sufere pentru ca nu si-a putut intelege propriile emotii sau ale celorlalte persoane
º Are probleme de motricitate, in special cand este vorba despre miscari ample si grosiere. Are performante deficitare in sporturi de coordonare
º Postura si forma sa de a merge sunt anormale sau fortate
º Se simte profund vinovat si suparat atunci cand ceva esueaza in interesul sau special
º Este mult mai sensibil decat ceilalti la lumini intense sau care clipesc, la sunete puternice sau repetitive, la alti stimuli senzoriali

4. LIMBAJUL
º Nu a avut dificultati sau retard in a invata sa vorbeasca
º Are un amplu vocabular formal si nu ii este greu sa inteleaga texte complexe (contracte, legi, dictionare, enciclopedii)
º Vorbeste intotdeauna utilizand un registru formal, chiar daca situatia este informala
º Cateodata ii este greu sa-si faca cunoscute ideile, din cauza faptului ca limbajul sau contine termeni tehnici si structuri retorice prea putin comune
º Modul sau de a vorbi a fost considerat ca fiind pedant, mandru sau rece
º Ii este dificil sa gaseasca teme de conversatie cu alte persoane; tinde sa trateze aceleasi teme cu aceleasi persoane
º Are dificultati in a oferi replici sau comentarii oportune in functie de situatia de moment, ceea ce duce la o lipsa de fluiditate in conversatie
º Intelege putin sau deloc expresiile metaforice ca de exemplu: "privire care ucide", "ma innebuneste" etc; tinde sa inteleaga totul la modul literal
ª Prezinta usurinta in a crea limbaje sau expresii noi, care se adapteaza la ceea ce el/ea vrea sa exprime

5. ALTE CONDITII PSIHOLOGICE
º Coeficientul sau intelectual este considerat normal sau chiar superior celui normal
º Nu a fost diagnosticat cu schizofrenie, retard mental sau alte tulburari de dezvoltare
º A fost diagnosticat cu deficit de atentie sau hiperactivitate
º A fost diagnosticat cu una dintre urmatoarele tulburari: Autism inalt functional, Sindrom Tourette, Tulburare de dezvoltarea coordonarii, Tulburare obsesiv-compulsiva, Dislexie, Hiperlexie, Tulburare a invatarii non-verbale

Desigur, interpretarea rezultatelor acestui test trebuie facuta de catre un medic psiholog sau psihiatru specializat in diagnosticarea acestui sindrom.
Sus In jos
monica1968




Mesaje : 365
Data de inscriere : 05/10/2011
Localizare : Bucuresti

SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitimeLun 7 Oct 2013 - 0:33

Stiu ca a aparut DSM V - mi-a zis  medicula psihiatru . si  mi-a mai spus ca aici sa-u facut o serie de clarificari in privinta includerii copiilor sub spectru... mie mi=a spus ca copilul acum are un altffel de diagnostic fata de cel de acum 2 ani si nu mai e in spectru acum  ci ar fi  cu tulburare relationala sociala  si se codifica altfel   in acel DSM V.
Sus In jos
Continut sponsorizat





SINDROMUL ASPERGER Empty
MesajSubiect: Re: SINDROMUL ASPERGER   SINDROMUL ASPERGER I_icon_minitime

Sus In jos
 
SINDROMUL ASPERGER
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Olga Bogdashina - CARTEA "Comunicarea în autism si sindromul Asperger"
» 18 FEBRUARIE -ZIUA INTERNATIONALA ASPERGER
» SINDROMUL DOWN
» SINDROMUL RETT
» Sindromul X fragile

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Copii cu autism  :: Help !...Autism. :: Autism info.-
Mergi direct la: